Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Будимпешти на састанку са представницима Срба у Мађарској да Република Српска следи Србију и да неће пристати на чланство у НАТО.


Он је истакао даје НАТО бомбардовање Српске и Србије оставило последице и указао на то да је дошло до повећања броја малигних болести и код деце, преноси РТРС.

Додик је подсетио да је у Бањалуци направљена родитељска кућа за боравак деце која долазе на лечење и њихових родитеља.

“Не говоримо да треба стварати непријатељство, али не можете очекивати да ја и људи прихватимо НАТО”, поручио је Додик.

Истичући да Република Српска има стабилну власт, за разлику од остатка БиХ, Додик је рекао да је Српска једина која може да функционише у БиХ и да је самоодржива.

Он је истака добре везе Српске са Русијом и подсетио да је Русија спречила доношење резолуције о наводном геноциду у Сребреници у Савету безбедности.

“Руси увек помогну у СБ УН, јер високи представник увек у свом извештају као кривце означи Републику Српску и Милорада Додика. Русија је члан ПИК-а, тела које окупља амбасадоре који су се наметнули као место одлука, иако нису у Дејтонском споразуму”, додао је он.

Додик је представницима Срба рекао и да је Српска одбила да прави миграционе центре на својој територији.ДОДИК ПРЕД САСТАНАК С ОРБАНОМ: ЦИЉ- МАЂАРСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕВЕ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који се налази у посети Мађарској, изјавио је да ће на сутрашњем састанку са мађарским премијером Виктором Орбаном у фокусу бити развој билатералних односа и нагласио да је циљ Републике Српске да се привуче што већи број инвеститора из Мађарске.

"Желим да Орбана упознам о ситуацији у БиХ. Он је један од најважнијих актера европске политике у овом тренутку", рекао је Додик, преноси РТРС.

Он је истакао је да је Република Српска отворена за мађарске инвестиције.

"Радићемо заједно да видимо како то да реализујемо. Искуства која Мађарска има заиста су важна", казао је Додик.

Он је нагласио да премијер Мађарске Виктор Орбан упорно побеђује на изборима, што говори да он има подршку свог народа.

"Без обзира што неки из Брисела покушавају да оспоре или чак суспендују његову политичку странку из Европске народне партије, што делује слично као и у односу према нама", изјавио је Додик.

Он је најавио и могућност отварања представништва Републике Српске у Мађарској.

"Људи овде изражавају жељу за једном таквом активношћу. Овде ће тако нешто можда бити и лакше него на неким другим местима. Постоје и људи овде који би то урадили. Разговараћу са руководством Републике Српске на тему отварања представништва у Мађарској", додао је Додик.


ДОДИК НА ЛИТУРГИЈИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЂОРЂА У БУДИМПЕШТИ


Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик посетио је Српску православну цркву Светог Ђорђа у Будимпешти, где присуствује литургији. Заједно са Додиком, литургији присуствују и амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица и амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поша.

Српски члан Председништва БиХ, након литургије, требало би да се састане са епископом будимским Лукијаном, а потом је планиран обилазак Сент Андреје, Српске православне цркве и Српског музеја Будимске епархије.

Додик, који борави у тродневној посети Мађарској, састаће се сутра у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном са којим ће, како је најавио, разговарати о привредној сарадњи. Након радног ручка планирана је заједничка конференција за новинаре Орбана и Додика, најављено је из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Додик се у недељу састао са државним секретаром за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклошом Шолтесом, као и са представницима Самоуправе Срба у Мађарској, који су га упознали о положају Срба у Мађарској и том приликом нагласили да остварује висок степен права и слобода.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОДИК У МАЂАРСКОЈ: Пример земље где се поштују права Срба

Српски члан Предсједништва БиХ синоћ је присуствовао и гала концерту Културно-умјетничког друштва "Табан" који је одржан у позоришту ВИГ у Будимпешти.


У обраћању на концерту, Додик је захвалио Мађарској што је спречила да се забораве културне и националне вредности српске заједнице у тој земљи.Додик је изразио захвалност Мађарској и њеном премијер Виктору Орбану што је модернизацијом закона о мањинама учинио да се положај српске заједнице на прави начин одржи, вреднује и искаже.


Према његовим речима, тим законом, који може да послужи као пример другим земљама, учињена је добробит самом мађарском друштву, али су окупљене и мањинске заједнице, међу којима је и српска.


СРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА


Православна црква Светог Георгија у Будимпешти, у свакодневном говору Српска црква, је једини храм Српске православне цркве у Будимпешти, главном граду Мађарске.


Црква припада Епархији будимској. Црква Светог Георгија је смештена у самом језгру Будимпеште, на мање од 100 метара од Ваци улице, главне пешачке зоне града.
Значајно је нагласити и да је Црква Светог Георгија један од највелепенијих барокних храмова у целој Будимпешти. Стога је црква под заштитом Државне канцеларије за културно насљеђе Мађарске.