СПУШТАЊЕМ цвећа у реку Буну обележено је 27 година од егзодуса Срба из долине Неретве, када је од 14. до 16. јуна нестало 431 лице српске националности, протерано више од 30.000 Срба и уништена сва српска имовина.

Прочитајте још: Недељко Чубриловић: Сарајевски Срби поднели велику жртву за стварање Српске

Овим догађајем обележава се и Дан несталих и погинулих херцеговачке регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, а председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић каже да се од 14. до 16. јуна догодио егзодус Срба из долине реке Неретве, када је генерал Јанко Бобетко, који је командовао ХВО и ХОС, наредио да буде затрто све што је српско у том делу БиХ.

Данас још увек има 85 породица, које траже своје најмилије, како би их достојанствено сахранили.

Прочитајте још: ОВАЦИЈЕ ЗА ХЕРОЈЕ: “Ратне приче са Кошара” премијерно и у Бањалуци, Додик примио борце

Џелетовићева је изразила назадовољство динамиком тражења несталих лица, али и радом Тужилаштва на процесуирању злочинаца БиХ.

- Нико није одговарао за злочине у долини Неретве. Постоји велики број доказа, снимака... али нема ни жеље ни воље да процесуирају оне који су извршили ратне злочине на Србима. Нажалост сва мање је наде да ће се то десити - истакла је Џелетовићева.

Мостарски парох Радивоје Круљ нагласио је да је 15. јун дан највећег страдања српског народа у долини Неретве.

Спуштање цвећа у реку Буну / Фото Д. Цураћ


- Као свештеник апелујем на све људе добре воље да помогну да се нађе још 85 особа српске националности, који су нестали у Мостару, да их на достојанствен начин сахранимо - рекао је Круљ.

ЗАПАЉЕНА САБОРНА ЦРКВА

У ЈУНУ 1992. запаљена је и Саборна црква Свете Тројице у Мостару, тада највећа православна богомоља на Балкану, а након тога и сви православни храмови у долини Неретве. Пре рата само у граду Мостару живело је скоро 25.000 Срба, а данас свега нешто више од четири хиљаде.