УПРАВА криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске у сарадњи са Полицијском управом Требиње поднела је требињском Окружном јавном тужилаштву пријаве против 19 особа због фалсификовања исправа и превара, извршених на штету Електропривреде РС, али и других предузећа и општина.

Прочитајте још: Пријаве против службеница поште због сумње да су проневериле новац

- На основу прикупљених доказа, постоји основана сумња да су те особе од марта 2013. до марта 2018. године на подручју града Требиња извршиле кривична дела, тако што су наручивале израду фалсификованих рачуна код првоосумњиченог В. П. Те фалсификоване рачуне и налоге су подносили у предузећа у којима су запослени, где су они потписивани и оверавани од одговорних лица. Потом су их у надлежној благајни употребљавали као праве, доводећи овлашћена лица у заблуду да изврше незакониту исплату, и наплаћивали путне трошкове, дневнице, трошкове ноћења, путарине, паркинг карте - истиче се у сопштењу из МУП.

На тај начин они су за себе прибавили противправну имовинску корист у износу од 776.649 марака, оштетивши за тај износ правна лица у којима су запослени.

Прочитајте још: Ухапшени због сумње да су хтели да "купе" радна места

Према незваничним информацијама, првоосумњичени је Вукашин Паповић, пензионер из Требиња, у чијем стану су пронађени бројни документи, за које се сумња да су фалсификовани, а 19 лица која се терете да су користиле његове услуге, махом су возачи из "Електропривреде Српске", Рудника и Термолектране "Гацко", хидролектрана на Требишњици, "Електро-Херцеговине", општина Гацко и Билећа, и Града Требиња.

- У највећој мери ради се о фалсификатима рачуна и путних налога, а занимљиво је да су поједине особе узимале рачуне са истим датумом, па је испадало да су у исто време били у и Подгорици и Београду. Овде неће бити крај и истрага ће бити настављена - истакао је извор "Новости" близак истрази.

СЛУЧАЈ "ПАПОВИЋ"

СЛУЧАЈ "Паповић" актуелан је од фебруара 2018, када су припадници требињске полиције, због претњи тадашњем директору РиТЕ "Гацко" Бошку Козомари, ухапсили пензионисаног професора ликовног Вукашина Вула Паповића. Претресом његовог стана дошли су до занимљивих детаља, између осталог, открили су да се годинама бавио фалсификовањем.

Случај је убрзо преузела Управа криминалистичке полиције МУП-а Српске, а тада се спекулисало да су услуге користили поједини министри из Владе РС, садашњи и бивши директори ЈП, возачи, директори агенција, начелници општина, бивши посланици...