ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Српска, њене институције и народ никада неће заборавити и наставиће да његују и чувају успомену на око 4.000 погинулих и више од 10.000 рањених бораца Сарајевско романијског-корпуса Војске Републике Српске, који су своје животе узидали у њене темеље.


Прочитајте још: Вишковић Палмеру: Влада РС за сарадњу са свим партнерима


Поводом обележавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије, Чубриловић је подсетио да су у операцији "Питон", која је почела 15. а окончана 28. јуна 1995. године, српски борци, иако бројчано и оружано много слабији, успели да одбране територију Републике Српске и спрече њено пресецање на сарајевском ратишту.


- Била је то последња велика офанзива Армије БиХ пет месеци пре потписивања Дејтонског мировног споразума, подсећа председник Народне скупштине Српске.

Иако су сарајевски Срби бранили своја огњишта и животе породица, истиче Чубриловић, они су проглашени агресорима у властитом граду и то много пре него је рат и почео.


Прочитајте још: Народна скупштина РС: Усвојена информација о стању безбедности у Српској


- А у том рату управо су они поднели највећу жртву и зарад мира и Републике Српске послије потписивања Дејтонског споразума око 120.000 Срба морало је напусти своје куће и имања у сарајевским насељима Враца, Грбавица, Неџарићи, Илиџа, Вогошћа, Илијаш, Рајловац, Хаџићи, за која су крварили четири ратне године, навео је Чубриловић.

Он истиче да је то била велика жртва коју су поднели за све у Републици Српској.


- Сталним сећањем на епску голготу сарајевских Срба, ми чувамо истину и правду за све оне који су изгинули, понос и достојанство њихових породица, али и понос и достојанство свих нас, навео је Чубриловић.


Он је подсетио да је само у Илијашкој бригади Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 539 бораца, око 300 цивила међу којима 44 деце, али да су херојски издржали 20 офанзива.


- Посмртни остаци 480 погинулих бораца ове бригаде пренесени су послије Дејтона на Војничко спомен-гробље на Сокоцу, подсећа Чубриловић и указује да су они платили највишу цену стварања Републике Српске и опстанка српског народа и да се никада не сме дозволити да на ту жртву падне заборав.


Он указује да се заједно, сложно и одговорно мора наставити путем развоја и прогреса Републике Српске, јер то је дуг који према свима који су за Републику дали највише што су имали и што су могли.


- Да није било њих, не би данас било ни нас. Нека им је вечна слава и хвала! - навео је председник Народне скупштине Републике Српске.