Нови мост, изграђен на месту некадашњег Зеленог моста, синоћје свечано пуштен у функцију, непуних годину дана од почетка радова.


Нови мост заменио је стари, монтажни мост, који је, због дотрајалости, забрањен за саобраћај у јесен 2017. године.


Симболичним палењем расвете, мост су пустили у употребу градоначелник Игор Радојичић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, уз присуство више стотина Бањалучана.


Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је нови мост у потпунсоти домаћи производ што значи да можемо да одговоримо и најтежим захтевима.


- Пред нама је функционална и лепа грађевина која ће бити од велике користи за све наше грађене, мост који ће повезати Источни и Западни транзит, али и насеља Обилићево и Кочићев венац. На овоме нећемо стати, јаким темпом настављамо и даље. Већ за седам дана завршићемо кружни ток на Лаушу, што је још један велики саобраћајни пројекат у оквиру акције „Бањалука се гради“ и то ће у многоме растертити саобраћај у том делу града – истакао је градоначелник и подсетио на чудну коинциденцију бројева у вези са 14. јуном, јер је тог датума 1957. године издата грађевинска дозвола за стари Зелени мост, истог датума прије годину дана је потписан уговор за градњу овог моста, а данас отварамо нови мост.


Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, рекао је да су у овај мост уложени, идеја, нада и енергија за бољи и лепши град.


Прочитајте још: ПРОШАО ТЕСТ ОПТЕРЕЋЕЊА: Зелени мост издржао терет од 120 тона


-Бањалука је данас град на понос свих нас. Стварамо леп град по мери свих грађана који у њему живе. Желимо да људи овде долазе и због тога градимо путеве, мостове и све оно што је потребно. Желимо да у Бањалуци, у наредном периоду, видимо нови стадион и спортску дворану, концертну дворану као и нову зграду Скупштине РС – навео је Додик у свом обраћању и објавио предлог да се мост зове једноставно „Бањалука“.


Уз нови мост преко Врбаса, који повезује Обилићево и Кочићев венац, односнио Источни и Западни транзит, изграђена је и приступна саобраћајница у Улици Гаврила Принципа и реконструисана Улице Бранка Мораче до споја са Козарском улицом.


Радове на мосту извело је предузеће „Приједорпутеви“.


Ово је први од укупно три нова планирана моста на Врбасу. Након провођења потребних процедура, до краја ове године уследиће почетак радова на изградњи новог моста у Српским топлицама (стари, једносмерни мост се трансформише у пешачки мост), а крајем идуће године планиран је почетак радова на највећем пројекту из области мостоградње – новом, грандиозном мосту у насељу Долац, који би требало да скрати пут од Старчевице до центра града на свега неколико минута. Изглед овог моста биће познат након провођења међународног архитектонског конкурса, који би ускоро требало да буде расписан.


Свечаномдогађају су присуствовали и председник Нардоне скупштине РС Недељко Чубриловић, премиер Радован Вишковић, министри у Влади РС те бројни грађани.