СЕДНИЦА Представничког дома Парламента БиХ у петак није одржана, јер је председавајућа ПД ПБиХ Борјана Кришто прекинула хитну седницу, јер није било довољно посланика из Републике Српске за усвајање дневног реда, који је упућен на усаглашавање Колегијуму дома.

Овим се само потврдио став СНСД, да је иницијатива неуставна и лош покушај да се даје важност Савету министара БиХ у техничком мандату.

Сазивање хитне седнице тражило је 14 посланика из СДП, СББ, Наше странке, СДС, ПДП, А-СДА, ПДА и Независног блока. На дневном реду требало је да буду две тачке, које се односе на стање у правосуђу БиХ и мигрантску кризу. Занимљиво је да у Парламент БиХ нису дошли ни представници Високог судског и тужилачког савета БиХ.

Кришто је изјавила је да почетак хитне седнице ПД ПБиХ није начин на који треба да се ради.Прочитајте још - Парламент ФБиХ против резервног састава полиције РС


- Постоје ствари које, након избора, треба да се ураде по редоследу - а то је формирање извршне власти и стварање пословничких услова за рад законодавних тела у пуном капацитету. То је онда програм и Парламентарне скупштине и Савета министара, како би и БиХ и њени народи ишли корак напред - рекла је Кришто, након што је прекинута хитна седница ПД.

Она је навела да није надлежна да каже ко је одговоран за кризу власти у БиХ, али мисли да одговорност сносе све надлежне институције у БиХ.

Грађани БиХ, додала је она, рекли су на изборима коју и какву власт желе, због чега свака политичка опција треба да сноси одговорност за стање у БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД у ПД ПБиХ Сташа Кошарац рекао је да је правосуђе на нивоу БиХ рак-рана те земље, јер постоји значајан утицај бошњачке стране на тај правосудни систем, а присутан је и доминантан утицај странаца. Он је нагласио да ови ставови јесу критика рада правосуђа, али не и притисак на њихову независност.

Борјана Кришто Фото Аваз

Кошарац је подсетио да је СНСД све време био против информација о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер није задовољан стањем правосуђа на нивоу БиХ. Он је рекао да су у петак чланови клуба СНСД-а разматрали потребу израде амандмана на наметнуте законе високог представника у БиХ о Суду, Тужилаштву и Високом судском и тужилачком савету БиХ.

Кошарац каже, за "Новости", да се иза иницијативе групе посланика за сазивање хитне седнице тог дома крије опасна, противуставна и противзаконита намера да се продужи технички мандат Савету министара, у којем седе нелегитимни представници српског народа и Српске.

Поред посланика СНСД, седници нису присуствовали ни посланици ДНС и СП, а посланик ДНС Ненад Нешић кратко је прокоментарисао "да није дошао на седницу из истог разлога који је саопштио СНСД".

ГЛАСАЊЕ

ПРИЛИКОМ гласања за дневни ред седнице Парламента БиХ, од укупно 29 присутних, "за" је било 24, против три, а суздржана два.

Након оваквог исхода гласања Борјана Кришто, председавајућа ПБиХ је констатовала да постоји општа, али не и ентитетска већина, и због тога седница не може бити одржана.