Пројекат „Мањача као туристичко-рекреативи комплекс“ има за циљ развој зоне Мањача као новог туристичког и рекреативног центра, а резултат је заједничке сарадње и иницијативе Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ), Градске развојне агенције и Центра за развој пољопривреде и села.

Прочитајте још: У обилазак природних лепота на два точка


Мањачу су препознали као подручје изузетних потенцијала, а у првој фази припреме да од ње створе атрактиван комплекс, 27. јуна почиње акција чишћења терена.

-Уз помоћ грађевинске механизације и људства очистиће се и спојити стаза намењена за обилазак језера која ће служити као шеталиште, као и пут до смештајних јединица које ће бити изграђене у једној од наредних фаза. Припремиће се терен за даље радове изградње привремених објеката на обали језера, дио плаже који ће се користити за купање, као и дио на којем ће бити игралишта за децу и одрасле. Читав локалитет ће се очистити од различитих отпада, а планиран је и почетак чишћења самог језера од траве и отпада у води – поручили су данас из ТОБЛ-а.

Прочитајте још: Градска скупштина: Смањен дуг града, а у најави промене цена одвоза смећа

Из Градске развојне агенције су истакли да би ревитализација овог локалитета представљала најатрактивнији туристичко-излетнички простор на територији града, чиме би се створили услови за континуиран долазак и боравак туриста у току целе године.

- Овај јединствени и иновативни пројекат нуди развој модерних туристичких и спортских капацитета, нових пословних модела уз очување регије са својим руралним обележјима – подвучено је.

У Центру за развој пољопривреде и села су нагласили да би се планина Мањача са свим њеним ресурсима, сада требала формирати у једну од главних туристичких атракција града.

-Улога Центра за развој пољопривреде и села је вишеструка. Односи се првенствено на одржавање и развој пољопривредне производње на територији града Бања Лука до нивоа самоодрживости и профитабилости као и подршку пољопривредној делатности кроз пласман средстава из буџета града за подстицаје, субвенције и друго. Према предложеним интервенцијама простор платоа Мањаче би се обогатио додатним квалитетним садржајима, као и пратећом инфраструктуром са адекватним урбаним мобилијаром – истакнуто је.