РАДНИЦИ "Арцелор Митала" Приједор, њих 300, и даље страхују од отказа 1. септембра, јер ни након састанка у Влади РС између представника Владе, Пореске управе, Синдиката и представника поменуте фирме није постигнут конкретан договор. Након састанка није донет ниједан закључак, осим да су представници Владе РС изразили очекивање да ће компанија "Арцелор Митал" одустати од најављене одлуке о отпуштању радника, која је веома штетна и за град Приједор, и за Српску, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Српске.

Из Синдикалне организације приједорског "Арцелор Митала" за "Новости" кажу да у том предузећу има око 800 запослених, али да око 10.000 људи, директно или индиректно, зависи од ове компаније.

- Нажалост, за сада је само познато да постоји званична одлуку о отпуштању 300 радника, коју је донела компанија "Митал" - каже за "Новости" Саша Кукољ, председник Синдиката те компаније у Приједору.

Прочитајте још - Конфедерација синдиката РС подржава све облике борбе за спас 300 радника компаније ''Арцелор Митал''

Он даље каже да синдикална организација неће одустати од борбе за свако радно место, и да очекује да се након састанка у Влади РС иде према коначном договору око трансферних цена и да епилог разговора буде повлачење одлуке о отпуштању радника.

- Наставићемо да притискамо и једну и другу страну да у наредном периоду што пре дођу до коначног решења, како не бисмо дошли у ситуацију да 1. септембра само ми, радници будемо оштећени - каже Kукољ.

Из приједорског "Арцелор Митала" су раније саопштили да ће од септембра смањити производњу, што ће довести до отпуштања 300 радника тог предузећа.

- Због сталне неизвесности око дугорочне будућности производње гвоздене руде у Приједору, морали смо да донесемо тешку одлуку о смањењу производње руде са 1,5 милиона на милион тона, како би заштитили што већи број запослених у дужем временском периоду. Очекује се да ће нови план бити у примени од 1. септембра 2019. године. Ове суштинске мере ће неизбежно довести до губитка 300 запослених у "Арцелор Миталу" - наведено је у саопштењу.

Састанак у Влади РС

Из компаније истичу да је то знатан проценат од око 800 запосленика у Приједору, али да су били присиљени да донесу такву одлуку, због несигурне будућности рударства.

- Компанија ће блиско сарађивати са представницима Синдиката и пружити сву могућу помоћ угроженим радницима - додаје се у саопштењу.

СМАЊЕЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ

ОДЛУКА да се смањи производња руде на милион тона годишње продужиће ефективни век рудника Омарска за период до 10 година. Без предузимања тих мера, рудник би морао да се затвори 2025. године - додају у "Миталу".