ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Бањалуци обуставило је истрагу против браће Бошка (59) и Богдана Диљевића (54) из Буквалека код Бањалуке, које је МУП РС довео у везу са убиством Бојана Копрене (26)! То је "Новостима" потврдио главни тужилац ОЈТ Бањалука Желимир Лепир, наводећи да је наредба о обустави истраге донета пре два дана, односно 10. јуна 2019. године.

- Наредба о обустави истраге против Бошка и Богдана Диљевића зa убиствo Бојана Копрене донета је, јер нема довољно доказа да су осумњичени починили то кривично дело - рекао је Лепир.

У тужилаштву нису желели да образложе разлоге за обуставу истраге, нити да појасне због чега је одбијен извештај, који је Управа за организовани и тешки криминал МУП РС 20. јуна 2018. доставила против Диљевића, због сумње да су убили Копрену.

Прочитајте још -СЛУЧАЈ УБИСТВА БОЈАНА КОПРЕНЕ: Откривене кости, а истрага тапка!

У том извештају, у које су "Новости" имале увид, МУП РС је сумњу против Диљевића засновао на исказима три сведока (имена позната редакцији), међу којима је и наводни очевидац злочина. Он у исказу говори да се 7. јула 2014. договорио са Копреном да навече иду код Диљевића "да поново краду јагњад, јер су претходно успешно украли десет комада". Копрена је "опел вектром" дошао по сведока, успут су свратили до продавнице, у којој је Копрена купио две кутије црвеног "марлбора". Када су попили пиће у "Крчми код Розе", кренули су према кући Диљевића. По доласку сведок је остао код аута, а Копрена је отишао према стаду када га, како наводи сведок, Диљевићи хватају. Дошло је и до свађе и нагуравања. У извештају се наводи да је Бошко у Копрену испалио један хитац, а сведок је "јасно чуо пуцањ".

Други сведок је испричао да је у критично време чуо свађу из правца куће Диљевића, глас који говори: "Не бијели ни једне", а након тога и пуцањ. Исти сведок помиње да је након тог догађаја, када је први пут ишао код Диљевића, приметио да је Бошко имао пуну кутију црвеног "марлбора". То му је био чудно, јер зна да Бошко не пуши ту врсту цигарета, а када га је упитао за то, добио је нелогично објашњење.

Месец и по дана касније пронађени су посмртни остаци, односно кости, за које је вештачењем потврђено да припадају Копрени.

НЕСВАКИДАШЊИ ПОСТУПАК

МИНИСТАР унутрашњих послова РС Драган Лукач каже да у случају убиства Бојана Копрене постоји "несвакидашњи однос тужилаштва".

- Имамо осумњичене, које тужилаштво није желело да саслуша, а сада су донели одлуку да обустављају истрагу. Сада окрећу ситуацију и оптужују наше инспекторе, који су радили истрагу за изнуђивање исказа. Тражи се од МУП РС да построји своје инспекторе и доведу осумњиченог за убиство, који би требало да препозна инспектора који га је наводно ошамарио. То је стварно невероватно - рекао је Лукач.