Инспектори Пореске управе Републике Српске су у првих пет месеци ове године у 668 случајева утврдили неправилности у евидентирању промета путем фискалних каса због чега су издали 720 прекршајних налога на укупан износ казне од 504.500 марака, а, због неиздавања фискалних рачуна, за 257 пореских обвезника забранили су обављање делатности на 15 дана.

У овом периоду обављено је 1.509 контрола евидентирања промета путем фискалних каса.

Из Пореске управе Републике Српске саопштено је да су инспектори у оквиру контроле евидентирања промета путем фискалних каса открили и пет непријављених радника.
Највише објеката који нису издавали фискалне рачуне привремено је затворено у зони коју покрива Подручни центар Пореске управе у Бањалуци - 79, а потом следе Добој 37 и Приједор 33, те Подручни центар Бијељина, где су привремено била затворена 32.

На Подручном центру Зворник привремено је затворено 30 објеката, у Источном Сарајеву 24, а у Подручном центру Требиње 22 објекта.

Прочитајте још - Наплата прихода у РС већ премашила милијарду КМ


Из Пореске управе је најављено да ће њихови инспектори наставити током целе године контроле евидентирања промета путем фискалних каса.

- Неиздавање фискалних рачуна показује да је пословање нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза. Пореска управа приликом контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга, навели су у Пореској управи.

Пореска управа је позвала обвезнике да поштују законске прописе, а грађане да им пријаве случајеве неиздавања фискалних рачуна.