У БиХ нема могућности да се уништи пирален, због чега је неопходно да таква токсична материја буде извезена у земље које имају техничке капацитете за уништавање те врсте опасног отпада, рекла је шеф Катедре заштите животне средине на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Душица Пешевић.


Говорећи о еколошком акциденту који се недавно догдио у бившој фабрици "Инцел" у Бањалуци, Пешевићева је рекла да је пирален доказано изузетно токсична и потенцијално канцергогена материја која је акцидентном ситуацијом изливена на земљиште, чиме је доспела и у ваздух, а путем земљишта и у воду.

- Пирален спада у опасан отпад и у БиХ нема могућности да уништимо ту врсту опасног отпада. Због тога је неопходно да таква врста токсичних материја буде извезена у иностранство у земље које имају техничке капацитете за уништавање и те врсте опасног отпада и сличних опасних отпада који постоје у БиХ - изјавила је Пешевићева новинарима у Бањалуци.

Говорећи о сагоријевању пиралена, Пешевићева је рекла да он има штетне последице по квалитет ваздуха, посебно што се тиче емисије диоксина и фурана, који такође спадају у перзистентне органске полутанте.

Она је истакла да последице зависе од концентрације пиралена која је доспела у земљиште и у ваздух.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАГАЂЕЊЕ ЗЕМЉЕ: Инспектори узели узорке из „Инцела“, али и из околних дворишта

Пешевићева је рекла да би у наредном периоду требало проширити истраживања и узети узорке из ширег подручја око бивше фабрике "Инцел" да би се могло нешто више рећи о конкретним последицама.


Душица Пешевић.


- Оно што знамо из литературе и из досадашњих акцидентних ситуација јесте да повећане количине пиралена и диоксина које настају сагоријевањем пиралена имају штетне ефекте на здравље становништва у смислу промена на кожи, утицаја на имуни систем, респираторни систем, репродуктивни систем и друго, истакла је Пешевићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић: Додатна испитивања због отровног уља у пословној зони "Инцел"

Декан бањалучког Природно-математичког факултета Горан Трбић потврдио је да није могуће такав отпад збрињавати у Српској и да се он мора збрињавати негде у иностранству. - Какви су поступци и механизми збрињавања, морате питати друге институције, рекао је Трбић, који је климатолог.

Одговарајући на питање новинара како је Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске реаговао на еколошки акцидент у бившој фабрици "Инцел", Небојша Лукић из тог фонда рекао је да Фонд нема надлежности над тиме и да ће бити активан механизам кад тај проблем буде решаван на начин да се суфинансира и нађу одређени механизми да то питање буде решено.


Природно-математички факултет у Бањалуци, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Републички хидрометеоролошки завод данас су поводом Светског дана заштите животне средине на овом факултету организовали стручна предавања из области квалитета ваздуха у Републици Српској којима су, осим студената, присуствовали и ученици Гимназије, Грађевинске школе и Угоститељске школе из Бањалуке.