ЗАГАЂЕЊЕ ЗЕМЉЕ: Инспектори узели узорке из „Инцела“, али и из околних дворишта

Д. Л.

среда, 05. 06. 2019. у 12:43

ЗАГАЂЕЊЕ ЗЕМЉЕ: Инспектори узели узорке из „Инцела“, али и из околних дворишта

Инцел, фото В.Трипић

Наредних дана инспектори ће наставити са узимањем узорака, тако да се резултати анализа не могу очекивати до краја идуће седмице

- Еколошки инспектори су из пословне зоне "Инцела" у Бањалуци до сада узели укупно 39 узорака земљишта које детаљно анализирају, међу којима су два узорка дворишта оближњих кућа због сумње да је и та земља загађена јер се налази надомак места где су пронађени уље пирален и опасни тешки метали, рекао је директор Института за заштиту и екологију Републике Српске Предраг Илић.

Илић је додао да ће наредних дана инспектори наставити са узимањем узорака, тако да се резултати анализа не могу очекивати до краја идуће седмице.

- Реч је о узорцима узетим са површинског слоја земље, од 25 центиметара, јер је то слој са којег се загађење шири ветром и веома лако може прећи на оближње пољопривредне површине, рекао је Илић за данашњи "Глас Српске".

Према његовим речима, инспектори узимају узорке за дубинске анализе, до 50 центиметара, и то на локацијама гђе су већ нашли загађујуће материје.

Прочитајте још - Могућа и прогноза загађења

Он је додао да је пословна зона "Инцел" старо, давно пропало индустријско земљиште које је иза себе оставило велике количине отпадних уља и хемикалија. - Иницијатор анализа био је недавни пожар код некадашње Енергане, када су се запалили отпад и пираленско уље. Институт је у априлу узео осам узорака у `Инцелу`. Четири за пословну зону `Инцел`, два за фирму `Бил колор метал` и два за `Лукић-инвест` Бањалука. То је урађено према налогу градског еколошког инспектора, јер се потенцијално сумњало да на тим локацијама постоји велики извор загађења, рекао је Илић.

Он је истакао да су урађене анализе за ПЦБ /пирален/, ТПХ, олово, никл, бакар, кадмијум и живу и у свих тох осам узорака су констатоване велике концентрације пиралена и других загађујућих материја.

Уколико буду откривене и нове локације загађеног земљишта, каже Илић, комплетни извештаји биће достављени свим правним лицима у "Инцелу", граду Бањалука, као и надлежним инспекцијама.

Он је поручио да је ово прилика да се то питање реши и санира заједничким снагама јер је реч о опасним материјама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације