Праве се први кораци ка реформи образовања у РС

Д. Л.

понедељак, 03. 06. 2019. у 15:31

Праве се први кораци ка реформи образовања у РС

Илустрација / Фото: АП

На јавни позив за избор чланова стручних тимова за реформу образовања Министарства просвете и културе Републике Српске стигло је више од 110 пријава

- На јавни позив за избор чланова стручних тимова за реформу образовања Министарства просвете и културе Републике Српске стигло је више од 110 пријава, а циљ је да се заједничким снагама отворе врата новим искорацима у процесу образовања, рекла је ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је истакла да ће реформа образовања обухватити ревизију и развој наставних планова и програма, укључујући и модернизацију извођења наставног процеса и наставних садржаја који су постављени у програму. - Реформа образовања је велики посао у који треба да буду укључени сви који могу дати допринос унапређењу и развоју образовања у Републици Српској, рекла је Тривићева.

Она је навела да ће се приликом избора кандидата пријављених за чланове стручних тимова за реформу образовања бодовати радно искуство, образовање, стручна делатност, те учешће у националним или међународним стручним пројектима, објављене публикације, као и научни и стручни радови, награде, признања и друго.

Прочитајте још - Дуално образовање по истом рецепту

Према њеним речима, предвиђено је да се за стручни тим за предшколско васпитање и образовање бира један члан из реда универзитетског наставног особља из области педагошких и психолошких наука, а два члана из реда васпитача или стручних сарадника који су радно искуство стекли у предшколској установи.

- Тимови за основно васпитање и образовање и средње образовање и васпитање за опште предмете биће формирани тако што ће се по један члан бирати из реда универзитетског наставног особља за сваки стручни тим за одређени наставни предмет за који се кандидат пријављује и по два члана из реда наставног особља или стручних сарадника који су радно искуство стекли у основној или средњој школи, за оба нивоа образовања, појаснила је Тривићева.

Она је додала да ће се тимови за средње образовање и васпитање за стручне предмете формирати тако што се за сваку струку именује стручни тим који чине по један члан из реда универзитетског наставног особља за сваку струку за коју се кандидат пријављује и по један члан из реда наставног особља који су радно искуство стекли у средњој школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације