Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента Федерацији БиХ Горан Броћета позвао је високог представника у БиХ Валентина Инцка да искористи своја овлаштења и "натера" кантоне да испоштују одлуке Уставног суда ФБиХ и обезбеде конститутивност Срба.

Броћета је упозорио да ће доћи до потпуног нестанка Срба у ФБиХ и да је одлука Уставног суда ФБиХ да кантони усагласе своје уставе са федералним мртво слово на папиру, јер се конститутивност Срба не поштује ни у кантонима где је то питање регулисано.

Као школски пример непоштовања конститутивности Срба, Броћета је навео Ливањски кантон.

- У Гламочу се и даље не дозвољава изучавање српског језика иако тамо школу похађа највише деце српске националности, рекао је Броћета.

Прочитајте још: Само 5 делегата изабрали Срби

Он је рекао да ситуација још тежа у кантонима у којима Срби немају никакава права, а као пример је навео Посавски где припадници српског народа немају ни запослење.

Он је истакао да су Срби у ФБиХ грађани другог реда.

- Сва ова ситуација доводи до потпуног нестанка Срба на простору ФБиХ што очигледно федералне власти и желе, наглашава Броћета.

Валентин Инцко - Фото: ОХР
Високи представник у БиХ Валентин Инцко позвао је недавно скупштине Посавског, Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког кантона да одмах спроведу одлуку Уставног суда ФБиХ и измене кантоналне уставе чије поједине одредбе крше ентитетски Устав, јер не признају конститутивност српског народа, као ни језике Срба и Бошњака као службене, нити ћирилицу као једно од два службена писма.

Уставни суд ФБиХ, који је у мају прошле године утврдио да неколико одредаба устава ова три кантона крше Устав ФБиХ, наложио је да кантоналне скупштине измене своје уставе у року од шест месеци, али то није учинила ниједна.