У Станарима, најмлађој општини у РС, после пет години постојања, након идиличних међустраначких односа, могло би ускоро доћи до првих озбиљнијих трзавица. Тако бар тврди део опозиционих посланика у Скупштини општине, који су изгледа одлучили да подигну глас, нашавши повод у најављеном кредитном задужењу.

- Готово десет милиона марака је тобоже намењено за капиталне пројекте, а заправо се ради о крпљењу буџетских рупа и санирању последица досадашњег недомаћинског понашања када је у питању трошење јавних средстава - тврди независни одборник Саша Ђукић, који је најавио бурну наредну седницу СО.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОРГАНСКЕ ЈАГОДЕ КРЊИНКЕ МАМЕ КУПЦЕ: У петак промотивна продаја у Станарима


На ове прозивке начелник општине Душан Панић "Новостима" је појаснио да се по доношењу одлуке и одобрења надлежног републичког министарства финансија 9,85 милиона марака кредита планира утрошити за изградњу водовода, односно базена и фабрике за прераду воде.

- По договору са свим политичким субјектима средства ће бити употребљена за добробит свих становника Станара. Такође и за изградњу улице у центру насеља, асфалтирање и модернизацију локалне путне мреже на подручју целе општине, изградњу пословне зоне "Термоелектрана Станари" и учешће у изградњи деонице регионалног пута који пролази кроз општину Станаре - појашњава за наш лист начелник општине.

Душан Панић

Одбацујући као неутемељене критике на његов и рад општинске управе, понудио је да увид у пословање општине Станари од њеног оснивања испитају сви надлежни контролни органи, тврдећи да је протеклих година урађено и више од очекиваног.

Пре пет година мештани станарског подручја су остварили дугогодишње тежње да се одвоје од Добоја и формирају општину. Тек у петом покушају успели су да врате статус укинут 1961. Најмлађа општина у РС има 13 насеља и 8.200 становника.

Саша Ђукић

БУЏЕТ

У првој години постојања општине годишњи буџет општине пројектован је на пет милиона марака, а овогодишњи на 9,51 милион КМ. Буџетске приходе, осим малих изворних, чине углавном средства од индиректних пореза и концесиона накнада од ЕФТ - Рудник и термолектрана Станари