РУГИПП Српске: Циљ повезивање свих институција које располажу геопросторним подацима

Д. Л.

уторак, 28. 05. 2019. у 20:28

РУГИПП Српске: Циљ повезивање свих институција које располажу геопросторним подацима

Фото Ругип

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) интензивно ради на развоју инфраструктуре геопросторних података Републике Српске
РЕПУБЛИЧКА управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) интензивно ради на развоју инфраструктуре геопросторних података Републике Српске с циљем осигуравања њихове брже и ефикасније размене, као и смањења трошкова за ове намене.

- Циљ је и да се повежу све институције које располажу геопросторним подацима, а да се на `Геопорталу Српске` нађу сви подаци од интереса за грађане, правна лица и републичке јавне институције - саопштено је из ове управе, која је у Бањалуци организовала радионицу о теми "Развој и перспективе инфраструктуре геопросторних података и јачање свијести о захтевима Инспајер директиве".

Помоћник директора РУГИПП-а за информационе технологије катастра непокретности Станко Свитлица рекао је да је развој инфраструктуре геопросторних података један од приоритета ове управе, те да су у 2019. за те активности планирана значајна средства.

- Интензивирали смо и сарадњу са другим институцијама и верујемо да ћемо у наредном периоду успешно радити на развоју инфраструктуре геопросторних података - навео је Свитлица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија и Српска удружено до јединственог иновационог екосистема

Инфраструктуру геопросторних података, као и сам "Геопортал", РУГИПП развија у складу са Инспајер директивом ЕУ, чиме ће бити испуњен један од услова Споразума о стабилизацији и придруживању.

На радионици, организованој у оквиру "Импулс" пројекта који реализује РУГИПП, захваљујући донаторским средствима Шведске, представљене су активности ове управе на хармонизацији просторних података.

Презентована је и пракса Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа, те јавних предузећа "Воде Српске", "Шуме Српске" и "Путеви Републике Српске" у употреби геопросторних података.

Експерти из Шведске и Хрватске Андерс Рајден и Томислав Цицели говорили су на радионици о искуствима у развоју инфраструктуре геопросторних података.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације