У Српској раде за Најки, Икеу, али и за БМВ!

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 05. 2019. у 13:15

У Српској раде за Најки, Икеу, али и за БМВ!

Фирма "Санино" из Дервента - Фото Новости

Фирме у РС раде готове производе, али и компоненте за најјаче светске брендове. Ђурић: Уважавајући расположиве ресурсе, атрактивна смо дестинација за улагање

ИАКО економија Српске спада у ред малих економија, ипак може да се похвали сарадњом са многим светским брендовима. У Српској се тако производе како готови производи, тако и разне компоненте за неке од најјачих светских брендова у аутомобилској индустрији, дрвној и текстилној, затим авио-индустрији и индустрији малих кућних апарата!

Ауто-индустрија је велики светски бизнис, а у Српској се већ годинама производе разни делови, које уграђују гиганти аутомобилске индустрије, попут БМВ, "Фолксвагена", "Јагуара", "Тојоте", "Мазде", "Пежоа", "Ситроена", "Реноа", "Опела", "Волва"...

Једна од водећих фирми у Српској у тој области је "Пас" из Бијељине. Поред ауто-индустрије, "Стандард" из Прњавора може да се похвали сарадњом и са компанијом ИКЕА. Посебна прича је фирма Спортек из Котор Вароша, која се бави серијском производњом спортске обуће за "Најки".

Ништа мање није успешна ни фирма "Санино" из Дервенте, која је само до 2017. године, произвела 10 милиона копачки за "Адидас", а производе и за MEINDL, HAIKS из Немачке и "Алтрак спорт" из Италије.

"Механизми Б" раде депилаторе "филипс", мале кућне апарате за познате брендове, као што су "Сименс", "Бош" и "Филипс"...

Борко Ђурић, председник Привредне коморе РС, каже, за "Новости", да уважавајући све расположиве ресурсе, Српска јесте атрактивна дестинација за улагање, јер ни близу нису искоришћене расположиве могућности Српске.

- Ниједан инвеститор који је дошао на наше тржиште није се повукао. Нашао је свој интерес. Неки су почели са 20-30 радника, а сада су догурали до неколико стотина. У Српској имамо инвеститоре, који у одређеним гранама имају и по 1.000 и 1.500 запослених. Наши производи под другим светским робним маркама присутни су у читавом свету. Делови из машинске индустрије уграђују се у авионе великих светских произвођача, исто важи и за аутомобилску индустрију - поручује Ђурић.

Борко Ђурић - Фото Д. Поздеровић


Он каже да је будућност економије у Српској да се ухвати у корак са светским трендовима, који прате економије развијених земаља, а као пример наводи и дигитализацију.

Прочитајте још: Предавања о производњи корнишона

- Битно је и растеретити намете у привреди и довести до тога да сви измирују своје пореске обавезе. Нажалост, држава је лош послодавац, јер не измирује своје пореске обавезе. Па како очекивати да то раде појединци. У делу који се односи на парафискалне намете, поново треба да се активира "гиљотина прописа". Показала се већ једном као добро решење. Сада би било пожељно да се квартално маркирају проблеми на који укажу привредници и да се укину намети, који оптерећују привреду - појашњава Ђурић.

Према његовим речима, економија Српске има велике могућности, али потребно је да Влада учини кључне кораке. То је, између осталог, сузбијање сиве економије, као и растерећење привреде од парафискалних оптерећења.

ПРИВРЕДНА РЕФОРМА

МИНИСТРИ у РС утврдили су закон, који отвара врата за повећање плата радницима у реалном сектору, а у циљу подизања животног стандарда и смањења обима сиве економије.

Реч је о Предлогу закона о подстицајима у привреди, који ће у даљу процедуру бити упућен по хитном поступку, а у Влади РС кажу да се томе приступило у циљу стварања услова за спровођење реформе пословног окружења, стварања услова за повећање плата и прилив инвестиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)