ОДБОРНИЦИ скупштинске већине града Требиња усвојили су одлуку о новом кредитном задужењу у висини од око 5,5 милиона марака, а поред одборника опозиције, који су присуствовали седници, против тог задуживања били су и чланови ДНС, Бојан Шапурић и Петар Иванковић, након чега је уследила смена Шапурића са места потпредседника локалног парламента.

Како је образложила Комисија за избор и именовање, Шапурић је смењен, јер није обављао функцију у општем интересу, те није, како су нагласили, поштовао договоре коалиције.

- Тражио сам повлачење тачке о кредитном задужењу, не као појединац, већ у име ДНС, јер сматрамо да је непотребно толико задуживање. Међутим, Комисија је после паузе донела одлуку да ме смене, уз образложење за које немам коментар. Да су имали нешто паметније, можда бих могао да разумем - истакао је Шапурић.

Уместо Шапурића, функцију потпредседника Скупштине убудуће ће обављати Мијат Шаровић из Уједињене Српске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Требиње: Ђаци подигли публику на ноге

А на ново кредитно задужење град је приморан због хаварије у ХЕ "Дубровник", због чега ће "Хидроелектране на Требишњици" уплатити накнаду за акумулацију мању за 2,5 милиона КМ од планираног. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић наводи да ће остатак бити утрошен у започете инвестиције.

- Главни разлог зашто смо донели такву одлуку је недостатак средстава у буџету од акумулација. То је неких 2,5 милиона КМ. Такође, дефицит у претходној години био је 1,15 милиона марака, а бројне програме које смо покренули у претходном периоду не желимо да прекидамо - истакао је Ћурић.

Против овакве одлуке била су три одборника СДС-а и независни одборник Зоран Анђушић. Сви они поставили су питање због чега се Требиње задужује за 5,5 милиона, ако се зна да ће прилив у буџет бити мањи за 2,5 милиона.


КРАЈ КОАЛИЦИЈЕ СНСД И ДНС?

ИАКО је на седници приликом расправе о смени Бојана Шапурића одборник ДНС и председник Градског одбора те странке Петар Иванковић најавио крај дугогодишње коалиције између ДНС и СНСД, званични став биће познат наредне седмице.