НЕРМИН Алешевић, бизнисмен из Велике Кладуше, саслушан је у Тужилаштву БиХ због афере "поткивање" и навода да је преко инспектора СИПА Марка Панџе давао новац председнику Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ Милану Тегелтији, како би убрзао поступак у одређеним предметима.

У оквиру корупционашке афере, која је потресла правосуђе БиХ, и СИПА је покренула унутрашњи поступак против свог инспектора Панџе. Међутим, како је потврђено, он још није суспендован, али ће бити предмет даље истраге Тужилаштва БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАГРАДНА ИГРА У ЦИЉУ СУЗБИЈАЊА СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ: Фонд од 800.000 КМ и станови на поклон

Аферу је објавио портал "Журнал", тврдећи да је Тегелтија трговао кривичним истрагама, што је он демантовао. "Журнал" наводи да је Панџа за Тегелтију преузео 2.000 КМ од Нермина Алешевића, сувласника компаније у кругу „Агрокомерца“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИЗ РУМУНИЈЕ СЕЛЕ СЕ У СРПСКУ: "Мрежа-Нетворк" одлучила да затвори фабрику у Темишвару

Милан Тегелтија тврди да је лаж да је учествовао у корупцији, не искључујући могућност да је инспектор Панџа злоупотребио њихово познанство. То је, како каже, потврдио и сам снимак. Појаснио је да је на молбу Панџе, саслушао Алешевића који се жалио на неосновано одуговлачење предмета. Тада га је, како каже, упутио да се писмено обрати ВСТС.

- Тај снимак, који је исечен и законски врло споран, у целости потврђује наводе из мог демантија. Чује се како му говорим да му ништа не могу решити, да ми достави документацију и број предмета како бих провео уобичајену процедуру у таквим случајевима - тврди Тегелтија.

Нермин Алешевић / Фото Аваз

Председник ВСТС у међувремену је добио пуну подршку чланова ВСТС, наводећи да му је драго што је Тужилаштво БиХ формирало предмет како би се извршиле све провере и утврдиле чињенице.

- Нисам добио још никакав позив из Тужилаштва БиХ за саслушање, али очекујем да ће ме у наредном периоду позвати у својству сведока - рекао је Тегелтија, за "Новости".

Захвалио се свима који су га подржали и препознали политичку хајку против њега. Он каже да је радећи посао председника ВСТС доживљавао свашта, као и разне покушаје дескредитације.

- Било је ситуација да ми врло блиски пријатељи кажу да неки људи на врло важним позицијама у Сарајеву кажу: "Не може он доћи из Бањалуке и овде нама одређивати ко ће бити судије и тужиоци" - оценивши да то потврђује да је и овај случај удар на српски кадар у Сарајеву.


ПРОЦЕСУИРАТИ КОРУПЦИЈУ

ШЕФ Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да ВСТС не може ни по коју цену дозволити било какву могућност да у свом раду буде корумпирано.

- Процесуирање корупције би показало да нико није изнад закона и да сваки грађанин мора бити једнак пред законом, без обзира на то да ли се ради о високо позиционираном службенику или неком другом - рекао је Вигемарк.