Министарство финансија Републике Српске организоваће наградну игру како би подстакло издавање фискалних рачуна и смањење сиве економије. Вредност наградног фонда биће 800.000 КМ, док ће главне награде бити станови.


Министарка финансија РС Зора Видовић рекла је после данашње седнице Владе Српске, на којој је разматрана ова информација, да ће наградна игра почети 1. јула, а извлачење добитника биће у септембру.


Право учествовања имаће сви пунолетни грађани БиХ који пошаљу десет фискалних рачуна издатих у Српској.


Министарка Видовић данас је истакла и да је Предлогом закона о изменама и допунама Закона о фискалним касама, који је усвојен на седници Владе, дефинисано да буду смањене новчане казне пореским обвезницима који не издају фискалне рачуне и продужен рок за њихову уплату.


- Казна за правна лица уместо раније предложених 10.000 до 20.000 КМ, сада је 8.000 до 16.000, а за предузетнике уместо 5.000 до 10.000 предложена је казна од 4.000 до 8.000 КМ. Рок за уплату казне продужен је са 48 на 72 часа и уколико у том периоду буде плаћена, објекат неће бити затворен - рекла је Видовићева.


Влада РС данас је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на добит, којим је дефинисано да ће свим привредницима приликом улагања у опрему и постројења, бити умањена пореска основа за обрачун пореза на добит за износ који су уложили.


Министарка финансија РС коментарисала је данас и изостанак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), те нагласила да Влада Српске нема проблема у буџету, да су потпуно ликвидни и имају довољно средстава да измире своје буџетске обавезе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зора Видовић: Милијарде висе о концу


- Буџет се пуни и троши плански. Имамо одлуку Народне скупштине која се односи на задужење и ми немамо проблема због изостанка аранжмана са ММФ-ом - закључила је Видовићева.


Она је рекла да Влада Републике Српске сарађује са ММФ-ом, те подсетила да је аранжман изостао јер су у ММФ-у одлучили да неће бити ни разговора о њему док се не формира власт у Федерацији БиХ, као и на државном нивоу.


- Када се формира власт, ако понуда ММФ-а буде прихватљивија од банкарских кредита и уколико за тим буде потребе, видећемо шта ћемо урадити - додала је Видовићева.


Она је додала да се у Министарству финансија ради анализа да се до краја године дио обвезница Републике Српске које емитује Министарство финансија, преведе у трезорске записе, јер је тако економичније.


Она је додала да је Влада РС добила донаторска средства од милион евра за покретање „стартапа за младе до 35 година.