ЈАВНОСТ у БиХ и региону згрожена је снимком погибије деминера Миленка Пудара (62) из Бањалуке, који је у понедељак страдао у саобраћајној несрећи на путу Јабланица - Мостар, када је "хјундаијем" подлетео под аутобус фирме "Вилдан турс".

Последње тренутке Пударевог живота снимио је сувозач у аутомобилу, који се кретао иза њега, а који ништа није учинио односно покушао да спречи трагедију. Напротив, лишен емпатије, аутор снимка се грохотом смејао Пударевој кривудавој вожњи, да би након стравичног судара чак и ликовао, јер је све снимио говорећи сапутнику: "То је тај снимак, легендо".

Снимак је објављен на "Јутјубу" и убрзо постао виралан. Као канцер се ширио друштвеним мрежама и интернет порталима и изазвао гнев целокупне јавности. Више него трагедијом сви су шокирани понашањем и непримереним коментарима аутора.

"Или је п'јан или спава... Он ако дође до првог тунела... Ено аутобуса, успори мало да га 'бубне'. Богами, макни се од њега. Пусти га, радије паркирај, ено га оде под аутобус. Ево га, бууум", коментарише аутор снимка.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Несрећа код Теслића: Младић ударио у стуб и погинуо!

И након судара аутор наставља да се смеје, уз одушевљење снимљеним. Не гасећи камеру прилази смрсканом "хјундаију" и пита: "Јеси ли жив, јаро", а потом снимајући тело говори: "Није овај жив. Ништа од њега. Откинуло му главу."

Огорчена јавност тражи реакцију истражних органа, али је она изостала. Иако се појавила информација да је аутор снимка ухапшен због непружања помоћи Пудару, за "Новости" је то демантовано у МУП Херцеговачко-неретванског кантона, на чијем подручју се несрећа догодила, те МУП Зеничко-добојског кантона, у коме је аутор снимка настањен. Упитно је да ли је уопште под истрагом, јер у МУП ХНК то нису желели да коментаришу.

Миленкo Пудар

Иначе, Пудар је боловао од дијабетеса, што је вероватно допринело трагедији. Годинама је радио у Центру за уклањање мина (БХ МАК) у Бањалуци, чиме је директно или индиректно учествовао у спасавању живота. Пензионисао се пре два месеца, и његови познаници кажу да је путовао у Љубиње да увелича матурску забаву свом братанцу. Пријатељи о њему имају само речи хвале и кажу да је добар и радан човек, омиљен у друштву.

У опроштају од Миленка, Деан Савичић је на свом фејсбук-профилу написао да је Пудар већину свог живота провео гледајући смрти директно у очи.

- Када се бавите једним од најопаснијих послова на свету, онда је једини лек бити позитиван свакодневно. Такав је управо био и Миленко, имао је лек за све, осим за своју шећерну болест - написао је Савичић.

Наводи да је Миленко кроз свој посао учествовао у чишћењу хиљаде хектара земљишта од мина.

- Године свог живота провео је у шумама откопавајући мине и молећи Бога да и тај дан прође мирно и да тишину не прекине сабласна експлозија, а већ једном је сведочио погибији колеге на терену. У својој каријери спасао је хиљаде живота, а ми нисмо успели један једини - његов - написао је Савичић.

Ужаснут снимком и коментарима у њему, Савичић каже да је згрожен деградацијом друштва и поремећеним систем вредности.

Миленко Пудар сахрањен је у среду у Љубињу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕСРЕЋА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ударила колима у паркиране аутомобиле па у бандеру, задобила тешке повреде
МРЕЖНА ХИСТЕРИЈА

ФЕЈСБУК-ПРОФИЛ мушкарца из Тешња, за кога се верује да је аутор спорног снимка, затрпан је гневним коментарима корисника те мреже који га, уз салве псовки, називају монструмом. Поједини му саветују да престане да брише коментаре, већ да каже било шта, како би "умањио штету". Ипак, има и оних који тврде да га од његових поступака ништа не може "опрати" и да би требало да заврши у затвору.