Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Хариса Карамехмедовића (51) рођеног у Сарајеву, држављанина Босне и Херцеговине, Дамира Миличевића (38), рођеног у Љубушком, држављанина Босне и Херцеговине и Р. Хрватске и Јасмина Кајаније (45) у месту Љубача, општина Коњиц, држављанина Босне и Херцеговине.


У оптужници се наводи да су током 13/14. августа прошле године, првооптужени Харис Карамехмедовић као организатор, а остали оптужени као чланови групе, ради стицања личне новчане користи за уговорени новчани износ од 7.500 евра, организовали прихват и недозвољено превођење шест илегалних миграната, од којих је једно дете, држављане Ирана, а све у циљу организације њиховог даљег илегалног пребацивања из БиХ у Хрватску, до крајњег одредишта Италије.


Оптужени Харис Карамехмедовић, заједно са Јасмином Кајанијом, терети се да је тог дана био прихват миграната у Мостару, узео претходно договорени новчани износ, а потом оптужени Дамир Миличевић их преузео и превезао путничким возилом, илегално преко државне границе БиХ, на територију Хрватске и оставио га на њему познатој локацији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ухапшено седморо осумњичених за кријумчарење људи


У даљој намери су спречени и откривени од стране полицајаца Министарства унутрашњих послова Хрватске.


- Ове радње представљају кривично дело и у супротности су са чланом 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздужним путем којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног организованог криминала - каже Адиса Карачић, портпаролка Тужилаштва БиХ.