Изградња и уређење Спомен-маузолеја, на Старом Броду на Дрини, код Вишеграда, који подижу добротвори Спасоје Албијанић и Миодраг Давидовић Дака, при самом су крају и освећење, које ће предводити патријарх српски Иринеј, као и помен биће одржани до краја јуна, иформисао је академика Матију Бећковића Спасоје Албијанић, један од добротвора.

Бећковићеве беседе, минулих година о невиђеној драми у пролеће 1942. године, када је из Сарајева кренуло 10. 000 усташа с намером да протерају и побију српско становништво са подручја Сарајава, Пала, Олова, Класња, Соколца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда, по казивању Спасоја Албијанића, определиле су њега и његовог пријатеља Давидовића да жртвама у част и спомен подигну ово велико уздарје на и крај саме воде.

- Долазили смо, сваке године на Младенце, на годишњицу стравичног злочина према нашем народу, као и академик Бећковић да се поклонимо сенима недужних жртвама, међу којима је било највише деце, жена, стараца – прича Албијанић. Радове смо започели у јесен прошле године, добро су напредовали и пред нама је светковина, чији је покровитељ Влада Републике Српске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обележје невиним српским жртвама усташког злочина


За ову голготу врло би била примерена молитва коју је написао најчувенији Херцеговац Јован Дучић, која гласи: Помилуј, Свемоћни, невине што гину, Теби су пружили њине чисте руке; За твоју су они пали величину, на твој знак принели све сузе и муке.

Академик Бећковић је похвалио ово добриочинство Албијанића и Давидовића „како би недужни страдалници и мученици добили достојан белег од рода свога, уз тужну констатацију да се о овоме ћутале све до пре 11 година, када је вишеградски свештеник Драган Вукотић одлучио да први пут служи помен жртвама“.

Вишеград, Стари Брод, сећање на српске жртве


- Сва част Албијанићу и Давидовићу, дивним чедима Старе Херцеговине, који знају добро да је сваки злочин велики, а још је већи онда кад се прикрива, што су минулих деценија чиниле власти у БИХ, нажалост не само комунистичке, које су за ово зло знале, али су га ставили на списак забрањених тема – каже академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић, који је био на сусрету добротвора и академика Бећковића.

Бећковић и Албијанић у друштву пријатеља