У СРПСКОЈ демократској странци увелико су на терену припреме за Изборну скупштину која ће бити одржана 15. јуна, а где ће се бирати и председник странке. Иако су прве најаве биле да ће се органи странке договорити да буде максимално један или два кандидата за председника, на терену већ сада имају званично три кандидата.

То су Милан Миличевић, начелник Теслића, Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, и Вукота Говедарица, актуелни председник СДС. Очекује се и за који дан званична кандидатура Мирка Шаровића, чиме би се број кандидата за место председника СДС попео на четири.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мићо на челу, миран СДС!

Немања Васић, члан Изборне комисије СДС и потпредседник странке, каже, за "Новости", да сада општински одбори кандидују своје фаворите и да није чудно да буде више кандидата.

- Ипак, став органа странке је да до 1. јуна буду предложени кандидати, а онда ће уследити договор руководства странке и свих предложених. Циљ је да се на крају пред Изборну скупштину 15. јуна изабере једно или највише два имена, и да се се њима иде на Изборну скупштину 15. јуна - истиче Васић.

Мићо Мићић / Фото Д. Поздеровић

Он додаје и да изборне комсије на терену још раде, како би се испоштовала тачна процедура око кандидатура за председника странке, и да је око 70 одсто општинских одбора завршило посао.

Поред већ кандидованих Милана Миличевића и Вукоте Говедарице, у уторак је и Градски одбор СДС Бијељина одлучио да Мићо Мићић буде кандидат за председника странке.

Председник бијељинског Градског одбора СД Мићо Мићић је, након усвајања предлога о његовој кандидатури, оценио да се странка налази у веома озбиљној и тешкој ситуацији, али да је за СДС најбоље да има само једног кандидата за председника.

- Спреман сам да, заједно са Градским одбором Бијељина, радим на јединству странке и да подржим кандидата, који ће добити подршку за нову визију победничког СДС-а и за програм рада чији је први циљ обнова и развој Српске и СДС, а не поделе које воде даљем урушавању угледа и снаге странке - изјавио је Мићић.

Он је нагласио да је РС потребан снажан и одговоран СДС, као најснажнији коректив и алтернатива власти који ће, захваљујући томе, убедљиво победити на локалним изборима 2020, а 2022. године преузети одговорност за опоравак и развој Српске.

Милан Миличевић

Општински одбор СДС Соколац подржао је раније кандидатуру Милана Миличевића за председника СДС.

- Романија је изнад ускопартијских и локалних поимања политике. Подржала је кандидатуру господина Миличевића. У времену када нам је потребна консолидација странке и када желимо да вратимо СДС на чело РС, нама је потребан човек који побеђује у, условно речено, западном делу. Човек који уме да се носи са садашњим врхом власти у Српској и да их победи. Управо је такав Милан Миличевић. Он спаја исток и запад Српске, јер их доживљава својим, јер схвата и осећа проблеме људи једнако у Херцеговини, Бирчу, Семберији, Посавини, Крајини и на Романији - поручио је Милован Цицко Бјелица, председник СДС Соколац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Савет не прави спискове неподобних

ПРЕДЛОЗИ

ИНАЧЕ, поред СДС Семберије, који је предложио свог човека из Бијељине Мићу Мићића, занимљиво је да је Вукоту Говедарицу, који долази из Херцеговине предложила Бањалука, а Милана Миличевића из Теслића предлаже Романија, односно Соколац!