Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић предводи делегацију из Српске у посети Фламанској регији у Белгији. Циљ посете је да се упознају са начинима решавања проблема киселог гудрона у Фландрији, имајући у виду да се Република Српска суочава са истим проблемом у Рафинерији нафте у Броду и Рафинерији уља у Модричи.


Министарка Голић састала се са челним људима Фламанске јавне агенције за управљање отпадом, који су им презентовали правну регулативу и прописе који регулишу управљање опасним отпадом у тој регији.


"Делегација из Републике Српске посетила је компанију ДЕМЕ, која већ 30 година активно ради на решавању проблема киселог гудрона широм света. Представници ове компаније презентовали су технологију за санацију киселог гудрона, која би могла да се примени и за решавање проблема у рафинеријама Брод и Модрича. Делегација из Републике Српске обишла је у Антверпену локацију на којој се некада налазио кисели гудрон, а сада је зелена површина на којој су постављени соларни панели " саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.


На локацији "гудронска јама" у Модричи се од 1967.године одлаже отпадно уље и други токсични отпад из рафинерије, а ради се о хиљадама тона које су овде изливене.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Голић: Заказала реакција институција БиХ за Трговску гору


Становници општине Модрича већ 50 година упозоравају надлежне општинске и републичке власти на овај, један од највећих еколошких проблема у Републици Српској.


На недавној седници Народне скупштине РС премијер Радован Вишковић је најавио да ће ово бити први пројекат који ће РС кандидовати за доделу донаторских средстава намењених за заштиту животне средине.