Председник СНСД и Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да најновије комбинације у оквиру бошњачке политичке елите не иду за тим да се брзо формирају заједничке институције и Савет министара.


Додик је рекао да то највише штети БиХ и њеном потенцијалу на међународном плану, иако је формирање власти основа за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што доноси бројне бенефите и ствара нову динамику за БиХ.


Он је рекао да томе, с друге стране, не доприноси инаћење "ако не буде ово, неће ни то".


- То нека одлуче други. Чиним шта могу и то искључиво у име Српске. Поновићу, јесам члан Председништва, али сам искључиво српски члан који води политику Републике и води се интересом Срба. То је за мене прва мјера. Наравно, не желим ништа учинити на штету других народа, али не бих да прихватим ниједну одлуку на штету Срба - рекаоје Додик.


Прочитајте још: Бошњаци држе БиХ за свог таоца!


Он је нагласио да одуговлачење формирања власти на нивоу БиХ смара и овдашњи народ и његове изабране представнике.


Додик је рекао да политичке репрезентације Срба и Хрвата ни раније нису имале проблем када је ријеч о формирању Савета министара, али да су се са аспекта бошњачких представника виђене разне спекулације и малверзације, међу којима је и она да лидер СББ-а Фахрудин Радончић "опере" своју савјест.


- Он је говорио да никада неће са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, а сада одједном хоће, па да измисли неку причу о патриотизму. Сви ми би требало да будемо издајници, а они тамо нека патриотска лига. Ми са том лигом имамо доста проблема из прошлости и сматрамо да је оно што они организују искључиво бошњачка репрезентација и то ће се само тако посматрати и никако другачије, рекао је Додик.


Он је подсетио да су изабрани представници конститутивних народа потписали заједничку изјаву и направили одређену подјелу ресора у Савјету министара што је добар основ за формирање власти, иако су бошњачки представници потписали неке супротне изјаве.


- Само се дешавају усложњавања тих проблема, рекао је Додик.

Он је поручио и да Република Српска неће прихватити ниједан документ који је основа за прихватање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП), те да ће све што евентуално буде договорено са НАТО бити враћено Народној скупштини Српске на верификацију и одобрење. Без јединственог става Народне скупштине тешко ћемо било шта прихватити - рекао је Додик.


Прочитајте још: Додик: Евентуални договор БиХ са НАТО иде на одобрење у РС


Он је истакао да Српска може прихватити одређен план који би подразумевао сарадњу са НАТО, као што је на примјер присуство Оружаних снага БиХ у мисијама у Авганистану и слично, што је и чињено.


- Мерило је оно што НАТО има у Србији и ми преко тога сигурно нећемо прећи. Нећемо прихватити никакав документ који се може тумачити као пут за чланство у НАТО, рекао је Додик.


Он је поновио да Српска остаје привржена резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, што је и питање дигнитета парламента Српске и њених представника који треба да то поштују.


- Ако неко очекује да ћемо то промијенити, неће се десити", рекао је Додик.