У ОКРУЖНОМ суду у Бањалуци почело је суђење држављанину Србије Предрагу Ивановићу (26) из Ужица, оптуженом за разбојништво над 81-годишњим Остојом Милаковићем из Кмећана код Бањалуке, који је брутално претучен и опљачкан 6. децембра прошле године.

У разбојништву су учествовали још и тада малолетни Милија Божић (18) и Лазар Перић (25), против којих је поступак раздвојен и судиће им се у Србији.

Претучени старац у судници је у петак описао голготу кроз коју је прошао и тврдио да су му разбојници украли 47.500 евра, што никада раније није поменуо. На лични захтев Милаковић је сведочио видео-линком из посебне просторије, јер због претрпљених траума није желео да буде у истој судници са оптуженим.

- Напали су ме док сам спавао и напада се не сећам. Када сам дошао себи, лежао сам на поду на плочицама и био сав крвав, поломљен, а руке су ми биле свезане. Глава ми је била у крви, вилица поломљена, образ пробушен - испричао је Милаковић.

Он каже да је успео некако да се одвеже и придигне, да би позвао комшије које су му притекле у помоћ и позвале полицију.

- У кући су ми све полупали, и фиксни и мобилни телефон, док су браву и кваке поломили. Украли су ми новац, који је био у ташни, и то 95 новчаница од по 500 евра, затим пет милиона старих југословенских динара. Однели су ми и сат од покојног оца и сат од покојне супруге, као и тестамент и одређене уговоре - истакао је Милаковић.

Прочитајте још - ХАПШЕЊЕ У БАЊАЛУЦИ: Претукли старца од 80 година

Он је од суда тражио да "досуди" да му се то све врати.

- Брутално су ме претукли. Крви је било свуда по кући. Сећам се да је један инспектор, када је дошао, рекао: "Овде није човек претучен, већ изгледа као да је заклан во" - рекао је Милаковић.

Тужилац Жана Бојић судском већу је појаснила да Милаковић током истраге ни полицији ни тужилаштву није помињао 95 новчаница од по 500 евра, и да је то сада први пут рекао. Старац је и поред тога остао при тврдњи да му је тај новац одузет.

Оптужница Ивановића терети да је заједно с Перићем и Божићем 6. децембра прошле године ушао у кућу Милаковића у Кмећанима у намери да га опљачкају, јер су сазнали да има новца пошто је аустријски пензионер. Како се наводи, до куће су се довезли "фијатом 500" и паркирали га 100 метара даље. Кућа је била откључана и по уласку су старца претукли и везали телефонским каблом. Након преметачине, како се наводи у оптужници, украли су 20 аустријских шилинга и неутврђен износ кованица и побегли.

Прочитајте још - Злочин код Трстеника: Провалници убили старца

У оптужници нису поменути ни стари динари, који су након хапшења код осумњичених пронађени.

СТАРЧЕВ ДНК НА ОДЕЋИ ОПТУЖЕНОГ

ЗОРАН Обрадовић, судски вештак, у судници је навео да је ДНК претученог Остоје Милаковића пронађен на два дукса и панталонама које су одузете од оптужених. Поред старчевог, на одећи је откривен и Ивановићев ДНК.