У ЗАКОНУ пише да Трећи пешадијски пук баштини традицију Војске Републике Српске. Шта би била традиција, него све о чему смо говорили. Комшић има право на тужбу, а њему ћу прво рећи све што имам, па тек онда новинарима. Требало би можда да додам још нешто, да ојачам ту његову тужбу.

Тако је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик реаговао на кривичну пријаву коју је против њега поднео хрватски члан Председништва Жељко Комшић. Повод је била Додикова изјава - да следеће године део припадника Трећег пешадијског РС пука Оружаних снага БиХ треба да буде обучен у униформе Војске Републике Српске. Он је објаснио да је 12. мај Дан Војске РС, дан сећања и присећања на жртве и важне битке.

Прочитајте још - Британци смењују Додика

На питање да ли је за ту своју идеју тражио сагласност Министарства одбране, Додик је одговорио:

- Мени су објаснили правила да Пук има право на пуковску униформу. Шта је ту проблем? Што ће мени сагласност Министарства одбране?! Ја сам њима надређен, нису они мени. Ја сам врховни командант, нису они. Трећи пешадијски пук, као и остали, има право на пуковске униформе. Не занима ме шта они у Сарајеву раде. Уколико буду дигли галаму, наћи ћемо начина, постројићемо се, обући ћемо један део људи и обележити на стадиону Борца. Хоћете нам и то забранити?! Нећете, наравно.

Додик је рекао и да је политичко Сарајево смишљено, одмах након избора, покренуло причу о Акционом плану за чланство у НАТО (МАП), да би се онемогућило формирање власти.

БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА - МАЧКУ О РЕП

ДОДИК је поручио да високи представник у БиХ Валентин Инцко "може да окачи мачку о реп своја бонска овлаштења":

- Провоцирам га да то уради, да видим колико је јак. То може урадити само на бази консензуса Савета за спровођење мира. Неће високи представник никога да смени, прошло је то време, а сад је време да он оде.