У поплавама на подручју Приједора заплављено је 1.350 домаћинстава, поплављено око 400 кућа, створено шест клизишта и порушен је пешачки мост преко Сане у месту Доња Драготиња.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да ће оштећења на осталим инфрастуктурним објектима бити накнадно утврђена.

Прочитајте још - ПОПЛАВЕ У РС: Бања Лука укинула ванредну ситуацију у шест насеља; Оружане снаге се боре са Саном (ФОТО/ВИДЕО)


Шеф Одсека за цивилну заштиту Душан Врањеш рекао је да се очекује даљи пад водостаја и да су почеле припреме за асанацију терена, поправку инфраструктуре и санитарно-хигијенске мере.

РЕКА САНА СЕ СМИРУЈЕ

ШТАБ за ванредне ситуације града Приједора задржао је степен ванредне одбране од поплава, иако је водостај Сане у четвртак био 410 центиметара, што је за пола метра ниже од коте ванредне одбране и 10 центиметара ниже од коте редовне одбране. Иначе, јуче је било боље и у другим крајевима Поткозарја. У паду су водостаји и Уне и Сане у Новом Граду, Козарској Дубици и Костајници.

Шеф Одсека за цивилну заштиту Приједора Душан Врањеш је навео да се услед престанка падавина сви водостаји нормализују, али да је и даље велики број стамбених објеката поплављен, пре свега због подземних вода у свим захваћеним деловима, превасходно у насељу Гомјеница.

- Сви регионални и магистрални путеви су проходни, али има још локалних путева где је саобраћај или отежан или онемогућен - додао је Врањеш.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор Небојша Миљуш рекао је да ватрогасци настављају са испумпавањем воде из просторија и депресија.

- Приоритет ће бити Рашковац да покушамо ослободити део око трафостанице, да се том делу града може поново укључити струја - рекао је Миљуш, будући да су 104 домаћинства без струје већ више од 36 часова.

(Г. В.)

У ПЕТАК РАДЕ СВЕ ШКОЛЕ, ОСИМ ДВА ПОДРУЧНА ОДЕЛЕЊА КОД ПРИЈЕДОРА

Министарство просвете и културе Републике Српске саопштило је данас да ће се у петак изводити настава у свим основним школама у РС, изузев Подручног оделења Гомјеница које ради у саставу ОШ "Бранко Ћопић" Приједор и Подручног оделења Цикоте које ради у саставу ОШ "Јован Цвијић" Брезичани код Приједора.

- Захваљујући значајном побољшању прилика на терену, у свим средњим школама у Републици Српској у петак ће се редовно изводити настава. Према достављеним информацијама, у петак ће радити све предшколске установе у Српској – истакли су у надлежном министарству.

Министарство просвете и културе РС је у сарадњи са руководством васпитно-образовних установа, предузело потребне превентивне мере с циљем безбедног доласка ученика у школе и извођења наставе у Републици Српској, а након овоседмичних обилних падавина и поплава које су погодиле поједине општине.

(Р. С.)