Тузланска још без казне

Б. М.

среда, 15. 05. 2019. у 20:20

Тузланска још без казне

Фото Б. М.

Обележена годишњица страдања војника ЈНА 1992.

САМО дванаест дана након масакра у Добровољачкој улици у Сарајеву, по истом сценарију, 15 маја 1992. године у Тузли, на Брчанској малти, на мучки начин је нападнута колона ЈНА у мирном повлачењу по раније постигнутом договору са тузланским властима.

У овом нападу, муслиманске паравојне формације из заседе су убиле 59, а раниле 44 војника.

- Војници су убијани на најбруталнији начин, и срамотно је што до данас за тај злочин нико није кажњен - каже Миодраг Вујановић, чији је брат Цвјетко убијен у санитетском возилу.

И ове године, делегације и родбина нису могли ову тужну годишњицу да обележе у Тузли, па је паљење свећа, парастос погинулим и полагање венаца обављено само на гробљу Пучиле испред Спомен-костурнице настрадалим војницима.

Прочитајте још - "Добровољачка" без казне

- И пре него су установљене Женевска и друге конвенције, зараћене стране су поштовале договоре о мирном повлачењу, размени заробљеника, само сарајевске и тузланске власти су прекршиле договор и мучки напале и побиле голобраде младиће. Нажалост, још увек се суди само Србима, али ми никада нећемо одустати док пред лице правде не изведемо све оне који су убијали наше недужне - истакао је Душко Милуновић, министар за борачка питања РС.

Венце и цвеће на Спомен-костурницу, поред министра Милуновића, положили су и изасланик председника РС, посланици у НС РС, представници града Бијељине, бројне борачке организације, преживели учесници "Тузланске колоне", родбина и пријатељи настрадалих војника...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

MILORAD

16.05.2019. 11:50

Zlocin bez kazne, pucati na globrade mladice koji ni za sta nisu krivi , je zlocin do neba .