Празник у част светитеља

Д. ЦУРАЋ

уторак, 14. 05. 2019. у 21:15

Празник у част светитеља

Свечано у Мркоњићима / ото Д. Цураћ

И ове године свечано у родном месту великог чудотворца Светог Василија Острошког. Реке људи сливале се у Мркоњиће, у Поповом пољу, да присуствују богослужењу

МРКОЊИЋИ код Требиња су и ове године прославили свог заштитника - Светог Василија Острошког Чудотворца, а реке људи слиле су се у ово село, у Поповом пољу, у част празника посвећеног једном од најпоштованијих светитеља православне вере.

У цркви, која је саграђена на темељима свечеве родне куће, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије служили су Свету архијерејску литургију, током које је великом броју верника честитан празник и упућен му благослов.

Иако су облаци изнад Поповог поља наговештавали велики пљусак, то се није догодило, па су божја служба, пресецање славског колача и уметнички програм прошли у најлепшем светлу на родној земљи острошког чудотворца.

У пригодној беседи у част празника, умировљени владика Атанасије је рекао да се Свети Василије јавио ликом на старој кошћели из периода његовог живота код садашње цркве и тиме, очигледно, исказао своје присуство у Мркоњићима.

- Појављује се и на гробу своје мајке Ане-Анастасије кроз светлосни зрак са неба, као што је то урадио и тридесет и неке године прошлог века, када је Анин гроб био зарастао. Сељак Мркоњичанин тражио је гроб, ишао кроз трње и чуо глас свештеника који му каже да дође да му покаже где је гроб, и када је дошао ближе свештеник је нестао. То је био Свети Василије - рекао је владика Атанасије.

Прочитајте још - Херцеговци иду код Светог Василија по душевни мир

Мркоњићани с великом радошћу дочекују сваки 12. мај. Тако је било и ове године, када су за све госте припремили трпезу љубави.

Председник Црквеног одбора села Мркоњићи Раде Бошковић рекао је да је само чудо светитељево што је празник прошао без кише, упркос облацима и прогнозама метеоролога.


- А верујем да ћемо наредне године имати и нови духовни центар. Радови би требало да почну за месец дана захваљујући донацији Влада Србије и Српске, и председника Александра Вучића. То ће бити велики пројекат за све нас у Мркоњићима - рекао је Бошковић.

У овом селу данас живи деветоро становника, а викендом их зна бити и преко стотину.

Свети отац Василије рођен је 1610. године у Мркоњићима у породици Јовановић. Службовао је у манастирима Завала, Тврдош, у Пећкој патријаршији, Светој Гори, Влашкој, Украјини, а након што су Турци разрушили Тврдош свој строги подвижнички живот наставио је у манастиру Острог, где данас почива његов кивот, кога цељују верници свих вероисповести.

ГОСТИ СА СВИХ СТРАНА

У МРКОЊИЋЕ је са Косова и Метохије дошао Миле Симић, који каже да му је велика част што је имао прилику да на велики празник посети родно село Светог Василија и у њему присуствује богослужењу.

- Мени је ово други пут да долазим у Мркоњиће. Нама на страдалном КиМ снагу пружа, управо, ова велика љубав коју народ у Требињу и Херцеговини осећа према нама. Зато, увек када кренем у Требиње, кажем да идем у "наше Требиње" - истакао је Симић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације