ХИДРОЛОШКА ситуација у Српској је повољнија, и најкритичнији талас је прошао, поручено је у уторак након седнице Координационог тима Владе РС за праћење стања у РС услед поплава. Из Хидрометеоролошког завода РС је најављена мања количина падавина на северозападном делу РС. За разлику од понедељка, када је пало од 40 до 60 литара воде по метру квадратном, у наредна 24 сата требало би да буде од 20 до 30 литара.

- То је доста повољније стање. Укупна хидролошка ситуација је стабилнија у односу на претходни дан, а у наредним данима очекује се додатна стабилизација - казао је Томислав Шајић, директор РХМЗ РС.

Иначе, услед обилних падавина воденим таласом најжешће су погођени Приједор, Нови Град, Бањалука, Теслић, Костајница, Прњавор, Лакташи, Србац или другим речима скоро цео северозапад Српске. Реке Сана, Уна, Врбас, Врбања, Босна као и многе мање речице су подивљале услед падавина и донеле поплаве у тим градовима.

У Бањалуци је у 21 месној заједници ванредна ситуација. Школе и вртићи нису радили. Мештани Лазарева 1 су посебну муку мучили са водом и кажу за "Новости" да их све подсећа на 2014. годину.

- Вода је ушла у куће. Склањамо ствари. Гледамо у небо и надамо се да ће киша престати - кажу мештани Лазарева.

С друге стране, у Приједору је поплављено више од 200 домаћинстава, а река Сана и мање речице направиле су огромне проблеме грађанима приједорских насеља.

Прочитајте још - ПОПЛАВЕ У РС: Бања Лука укинула ванредну ситуацију у шест насеља; Оружане снаге се боре са Саном (ФОТО/ВИДЕО)

Жељко Јурић, из насеља Заград код Приједора, каже у сузама, за "Новости", да је у понедељак на уторак преспавао у аутомобилу. Кућа му је, како каже, поплављена други пут за пет година,

- Вода је у кући сад неких 30 цм. Морао сам да изађем, све сам оставио. Нисам имао куда, па сам преспавао у колима. Најжалије ми је телевизора. Остао је ниско, однеће га вода - прича кроз сузе, гледајући кућу коју је недавно обновио након поплава 2014.

Премијер РС Радован Вишковић поручио је у уторак у Бањалуци да је све урађено да се избегну веће материјалне штете или губици људских живота.

Викендице под водом Фото Н. Ђ.


- Опасност још није прошла. Позивам грађане да се без панике, слушајући надлежне, понашају како треба у датим околностима. Места паници нема. Паника у оваквим ситуацијама није савезник - казао је Вишковић.

Он тврди да су све институција у РС реаговале на време и још 8. маја обавестиле све начелнике у РС о могућим проблемима.

Прочитајте још - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У БАЊАЛУЦИ И ТЕСЛИЋУ: Излиле се реке у Новом Граду; Врела пресекла пут за Добој; Босна порасла 126 цм за два сата; Узбуна у Челинцу, река однела мост (ВИДЕО)

- Када се све оконча урадићемо детаљне анализе свих потеза. Има уочених недостатака и не може се дозволити да се чекају поплаве, иако су најављене, а тек онда се траже вреће за песак и друго - додао је Вишковић.

Он је истакао да се надолажење реке Саве и њен врхунац очекују тек 17. маја, када ће у Хрватској, у Јасеновцу, према тамошњих проценама ХМЗ, бити највећи водостај.

Већи део Костајнице под водом / Фото Костајниц


Изливање Лишње, Укрине и Вијаке проузроковало је плављење десетак објеката на прњаворском подручју, а због безбедности ученика обустављена је настава у ОШ "Иво Андрић" у Кулашима. У приградском насељу Ратковац, полиција регулише саобраћај у једном правцу на делу поплављеног магистралног пута Бањалука - Прњавор. Ту је поплављено и више пословних објеката. Са добрим делом већ заплављеног ранча "Зелена долина", услед изливања Лишње и Вијаке у приградским Барама, заробљено је 550 оваца и јагњади.


ДОБОЈ ОДБРАЊЕН

НА срећу, неће се поновити ситуација када је пре пет година Добој био потпуно поплављен, јер је од у уторак ниво Босне у опадању и град, као и приградска и околна насеља нису угрожени.

- Најбитније да нема смртно страдалих, а изгледа да смо се извукли за длаку. Већ пред поноћ на вести о интензивном расту реке Босне смо почели да подижемо ствари у поткровље куће и супруг је одвезао ауто у близину добојске тврђаве, да не бисмо остали и без њега, као пре пет година - каже нам Марица Савић.

ВОДА ИЗ БУНАРА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ!

ИНСТИТУТ за јавно здравство Републике Српске упозорио је да поплаве носе опасност од појаве заразних болести, наводећи да се предузимају све мере да до тога не дође.

У Институту наводе да су највећем здравственом ризику изложене најосетљивије групе становништва као што су деца, труднице, хронични болесници и старији људи.

- Највећа је могућност појаве цревних заразних болести, које се преносе загађеном водом, храном и прљавим рукама, као што су заразна жутица А, дизентерија и проливи изазвани другим микроорганизмима, паразитарне заразне болести - саопштено је из Институа.