Бањалучки Градски штаб за ванредне ситуације донео је вечерас одлуку о дизању у стање приправности припадника Цивилне заштите и њиховом распоређивању на критичне тачке на подручју града због евентуалних поплава.


Тренутно, најугроженије тачке су на подручју Дервиша и Лазарева, јавља Фена.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да се прати ситуација на свим критичним тачкама.


Он је додао да је Врбас још под контролом, али да ће та река током ноћи још благо расти и да зато грађане треба упозорити да прате ситуацију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗБОГ ОБИЛНИХ ПАДАВИНА: Прекинута настава у неколико школа у Републици Српској


"То још није ни близу ситуације из 2014. године, али може се очекивати да Врбас још расте", рекао је Радојичић.


У ДЕЛУ БАЊАЛУКЕ ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ


Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић прогласио је вечерас ванредну ситуацију у делу града, односно у насељима уз водоток Врбање и низводно од ушћа ове реке у Врбас јер се због кише током ноћи очекује пораст водостаја.


Ова одлука значи да се ноћас подиже комплетан састав Цивилне заштите и сва расположива техника како би се одбраниле критичне тачке на водотоковима. Највећи притисак очекује се на подручју уз водотоке у Чесми и Лазареву, саопштено је из Градске управе.


Twitter


-С обзиром на то да имамо најаву падавина током целе ноћи, и вероватно раст водостаја на главна два водотока, потребно је превентивно поступити. Ово је превентивна мера и усмерна ка томе да грађани сасвим озбиљно схвате ову ситуацију и да се понашају по посебним упутствима, казао је Радојичић.


Он је нагласио да нема места паници, јер верује да не би требало доћи до наглог раста воде, али предстоји ноћ и мере се уводе како било кога не би угрозило током ноћи.


Фото Д.Л.


-Дакле, на простору месних заједница Врбања, Ада, Чесма, Лазарево један, Залужани и Пријечани уводи се ванредно стање. Позивам грађане да са ових простора уколоне материјална средства која би се могла наћи на удару, да пренесу на више спратове ствари, уколико имају стоку да је изместе и да се, прије свега, минимизира ризик за становништво односно да се не излажу ризику од евентуалног пробијања или наиласка воде, казао је градоначелник Бањалуке.


Препорука је да данас на подручју града не раде школе и вртићи, те да се и са те стране превенира све оно што би се могло десити. Д.Л.


Фото Д.Л.


Он је навео да је препорука градске управе да сутра не раде школе и вртићи на подручју града. До сада није поплављено ни једно домаћинство на подручју града, али се очекује да ће током ноћи и даље расти водостај Врбаса због чега је и донесена одлука о увођењу ванредног стања. О. М.БАЊАЛУЧАНИ НЕ СПАВАЈУ, ЈЕР СТРАХУЈУ ОД ПОПЛАВЕ


Бањалучани који живе уз Врбас цело вече ће провести на ногама и поручују да их не могу умирити извештаји надлежних служби „да још увек нема опасности“.
Мештани Лазарева су ван својих кућа и ову ноћ кажу да неће моћи спавати, због страха од поплаве, а неки већ скупљају најнужније ствари и измештају део намештаја на сигурно.


- Веома смо забринути и нећемо моћи спавати, већина нас размишља да спакује што више ствари и да пренесемо на сигурно, пручују из Лазарева. Д.Л.


СИРЕНЕ ЗА УЗБУНУ У ЧЕЛИНЦУ, ВОДА ОДНЕЛА МОСТ


Набујала Врбања однела је привремени пешачки мост у Челинцу, градићу близу Бањалуке, а нешто после 22 часа у том месту су се огласиле и сирене за узбуну.


"Није добро. Ноћас ће бити хаос", рекао је Бранимир Милинковић из Цивилне заштите Челинац.
За сада нема прецизних података колико је домаћинстава поплављено на подручју Челинца, екипе цивилне заштите су на терену и тврде да чине све да спрече значајнија плављења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NAJAVLjENE OBILNE PADAVINE: Kako se spasiti od poplave?


Од бујичних наноса страхују и мештани бањалучког насеља Лазарево, мада је Цивилна заштита поставила вреће с песком.


Тешка ситуација је и на подручју Приједора, Градачца, Шамца и Маглаја.РЕКА ВРБАЊА ПОПЛАВИЛА ЈЕДНУ ТРАКУ НА ПУТУ БАЊАЛУКА-ЧЕЛИНАЦ


- На магистралном путу Бањалука-Челинац, у месту Милошево, излила се река Врбања и поплавила једну саобраћајну траку, тако да се саобраћај за сада одвија отежано, наизменичним пропуштањем возила.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске напомињу да водостај Врбање расте и да ускоро очекује да ће на овом локалитету саобраћај бити потпуно обустављен.


Twitter

Саобраћај на магистралном путу Челинац-Котор Варош потпуно је обустављен због активирања клизишта у мјесту Црна Ријека, саопштено је раније из АМС. Д.Л.


У ТЕСЛИЋУ ВАНРЕДНО, ИЗЛИЛЕ СЕ УНА, САНА, ЈАПРА И ВОЈСКОВА


На подручју Новог Града у излиле су се Уна, Сана, Јапра и Војскова и поплавиле неколико домаћинстава, док је у Теслићу проглашена ванредна ситуација.


Начелник Општине Теслић Милан Милићевић рекао је да је прекинута путна комуникација према Добоју и одређеном броју насеља у Теслићу.
Саобраћај на магистралном путу Бањалука-Добој, у месту Врела, потпуно је обустављен због изливања ријеке Усоре на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.


Саобраћај је потпуно обустављен и на деоници регионалног пута Тедин Хан-Теслић, у месту Каменица, због одрона.


Река Босна је вечерас, за два сата, нарасла за 126 центиметара.


ТЕСЛИЋ: СТАЊЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ, НАСТАВА ОДГОЂЕНА ДО ДАЉЕГ


- Кризни штаб општине Теслић и начелник прогласили су ванредну ситуацију на подручју ове локалне заједнице због изливања свих река и процене да постоји оправдана опасност за људске животе и имовину, а донесена је и одлука да настава у свим школама буде одгођена до даљег.


О поновном почетку наставе ученици и наставници биће обавештени путем медија, саопштено је из општинске управе.


Служба за цивилну заштиту, јавна предузећа и установе задужене за заштиту и спасавање стављене су у стање приправности. Служба цивилне заштите обезбедила је 500 врећа са песком које ће бити достављане по позиву на угрожена места, а кризне ситуације се могу пријавити на број телефона 053/431-451.

Twitter


Према саопштењу из градског водовода, производња воде је отежана, а грађани ће о могућим искључењима бити благовремено обавештени. Могуће су и редукције у напајању електричном енергијом због кварова на далеководима.


На подручју општине Теслић саобраћај је обустављен на магистралном путу Теслић-Добој у месту Врела, на регионалном путу у месту Црна Ријека, Каменица, на локалном путу Блатница-Очауш у месту Клам, а оштећена је већина локалних и некатегорисаних путева и неки мостови.


Кризни штаб општине Теслић је у сталном заседању, идентификована су жаришта и приоритети на којима ће бити постављене вреће са песком. Д.Л.ОБУСТАВА НАСТАВЕ У МЕСТИМА У КОЈИМА ЈЕ УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ


Министарство просвете и културе Републике Српске сутра ће обуставити наставу у основним и средњим школама у градовима/општинама у којима је проглашено ванредно стање. За сада то су Бања Лука, Теслић, Челинац, Нови Град. Препорука и за родитеље да не шаљу децу у школу где није проглашено ванредно стање, али постоји могућност плављења путева. Исто се односи и на децу у предшколским установама, саопштено је из овог министарства. Д.Л.