ОКРУЖНИ суд у Бањалуци осудио је Драгана Јањића, гинеколога ЈЗУ "Болница Градишка", на новчану казну од 6.000 марака због примања мита од породице две труднице, којима је узео око 900 КМ како би их породио.

Пресудом, коју је изрекла судија Сњежана Кудрић, Јањић је осуђен за два случаја примања мита, док је за четири случаја ослобођен кривице.

Проглашен је кривим да је од Гордане Јањанин узео 500 марака мита, како би породио њену снају, као и да је од Вељка Бабића узео 200 евра за порођај његове супруге.

Прочитајте још - Ужички лекар узео мито за абортус у 17. недељи

Током суђења три од шест сведока је изјавило да им је гинеколог Јањић тражио мито, док су остали навели да су сами дали новац и да он од њих то није тражио.

Јањић је у жижу јавности доспео након што је наводно узео 50 марака мита од породице Јоване Шиник, која је након порода преминула. Због тог случаја у Градишци су у новембру 2016. одржани протести на којима су грађани тражили Јањићеву смену, сматрајући да је она требала да буде порођена царским резом, будући да је беба при породу имала више од пет килограма.

Одбрана је током суђења тврдила да је оптужница заснована на хајци без валидних доказа, већ само на изјавама сведока. Тврдили су да су готово све изјаве прикупљене након смрти породиље Шиник.