Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Бечу да ће убудуће 12. маја Трећи пешадијски пук носити униформу Војске Републике Српске.

Додик је, после разговора са аустријским вицеканцеларом Хајнц-Кристијаном Штрахеом, казао да је хистерија око његовог позива да део припадника Трећег пешадијског пука следеће године на свечаности поводом дана Војске РС носи униформу Војске РС, служи само скретању пажњу са стварних проблема у БиХ, а то није РС, како се жели приказати.

„Очигледно да у Сарајеву никако да се навикну да неко има право на мишљење о томе. Ради се о 12. мају, дану када се обележава годишњица формирања Војске РС. Ништа у томе није спорно. За Трећи пешадијски пук у закону стоји да баштини традицију Војске РС. Он продужава и негује ту тардицију, а део традиције су и униформе“, подвкао је он.

Додик је казао да је то договорено у војним стрктурама БиХ да тај дан, поводом војног приказа, пук може да користи одређена обележја прошлости.

„Не видим што се неко закачио на ту тему. То није тема о којој треба посебно дискутовати. И у свету можете видети да на разним догађајима ветерани обуку униформе из прошлости“, објаснио је он.

Додик је казао да неки покушавају да направе атмосферу која треба да истакне РС као највећи проблем БиХ, а то није, већ је то неформирање власти.

Оптужио је Федерацију БиХ за неформирање власти, додајући да Савет минситара не ради, и да нема довољно министара за кворум.

„Да ли ће 12. маја пук обући униформе Војске РС? Да, хоће“, била је јасна порука Додика из Беча.

ДОДИК: ВАЖНО СВЕ УКЉУЧИТИ У ДИЈАЛОГ О СРБИМА


Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је у Бечу, поводом учешћа на Сабору СПЦ, да је важно да се у политичком животу Срба води дијалог свих важних друштвених чинилаца.

Додик је, у изјави новинарима после састанка са аустријским вицеканцеларом Хајнцом Кристијаном Штрахеом, рекао да ће учествовати у раду данашњег Сабора СПЦ, где ће присутне упознати са стањем у БиХ и РС.

"Осврнућу се на глобално стање везано за српски народ. Изнећу оно што мислимо и видимо, а наравно, на питања од интереса даћу одговоре", најавио је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: На Сабору ћу одговорити на све неистине

Додик је казао да ће незаобилазно питање на Сабору сигурно бити Косово и Метохија.

"Став СПЦ је јасан и они су против независности КиМ. У том амбијенту ће се водити разговори", рекао је он. Подсетио је да је и председник Србије Александар Вучић рекао да признање Косова није могуће.