ОПШТИНА Сребреница је рекордер у Републици Српској по износу средстава које је претходних година Србија уложила за реализацију пројеката и санирање општинског буџета. Србија је са око шест милиона евра помогла да се у овој општини реализује низ пројеката за бољи живот грађана, изјавио је начелник те локалне заједнице Младен Грујичић.

Грујичић је прецизирао да је у Сребреници тим средствима финансирана изградња обданишта по најсавременијим стандардима, који је најмодернији вртић у Српској и БиХ.

- Тим новцем финансирана је и потпуна реконструкција главне саобраћајнице и уједно и улице кроз центар Сребренице. У оквиру тог пројекта изграђена је и кишна канализација - рекао је Грујичић.

Прочитајте још: МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Злочин у Сребреници осмислили странци!

Грујичић је рекао да је средствима Србије финансирана изградња производне хале у Поточарима, у којој је запослено 30 радника, и купљене и саниране хале бившег транспортног предузећа у којима ће бити покренуте неке производне линије, које ће омогућити отварање одређеног броја радних места.

Говорећи о помоћи Србије Сребреници, Грујичић је рекао да је, осим шест милиона евра од државе Србије, неколико приватних фирми из српске матице инвестирало и отворило производне погоне у Сребреници.

Начелник Грујичић истиче да је то за Сребреницу изузетно значајно, јер је омогућило отварање више од 100 радних места, а очекује се да ће се тај број повећавати и да ће доћи до отварања још неких производних погона инвеститора из Србије.

Грујичић је рекао да је општина Сребреница усвојила Програм капиталних пројеката и да се за реализацију неких од њих нада помоћи из Србије.

- Влада Србије је одобрила 9,3 милиона евра за помоћ општинама у РС и надамо се да ће део тих средстава добити и наша општина - рекао је Грујичић.

УЛАГАЊА У ПУТЕВЕ

ИЗ Владе РС су саопштили раније да су из средстава Социјално-економске компоненте Развојног програма РС за пројекте на подручју Сребренице одобрена 43 милиона КМ, а најзначајнија улагања у тој општини су у изградњу нове и модернизацију постојеће путне инфраструктуре, у коју је уложено више од 40 милиона КМ.