Традиционално на Мајевици је свечано, уз иће, пиће и добру забаву обележен Први мај - Међународни дан рада, а поред овдашњих становника стигли су и бројни сродници, пријатељи и комшије из расејања.

Међу излетницима је био и директор Дома здравље „Лопаре“ Желимир Нешковић, који је истакао да је важно да се празници проведу у природи уз физичке активности.

- Људи су константно у великом стресу, како због свакодневних оптерећујућих животних активности и поприлично отперећеног начина живота Први мај је прилика да се окупе и друже, посвете неким спортским активностима - каже др Нешковић.

Прочитајте још: ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ: Ватрогасна првомајска „будилица“ у Краљеву

Фото: В. Митрић

Лопаре су у претходном периоду дале велики  допринос  стварању бољег привредног амбијента  отварањем  нових радних места која су потребна Републици Српској како би била економски оснажена.

Међу излетницима је био и Радо Петковић, који живи и ради у Швајцарско,ј а пореклом је из мајевичког краја.

- Веома радо долазим у родни крај, посебено празничне дане када се прославља Васкрс, али и данашњи празник рада - рекао је Петковић.

Мајевичка дијаспора броји више од  3.000 људи који су на привременом раду у иностранству, а највећи број њих у Швајцарској.

Фото: В. Митрић

Славље на Мaјевици одавно нема идеолошки карактер. Године када су на тим слављима главну реч желели да воде којакакви партијски лидери из БИХ остале су далеко иза нас. Комунистички активисти били су својевремно задужени, како је сведочио хроничар Мајевице, инжењер Благоје Јосиповић, да они које су сматрали за противнике могу да им се додворе даровањем печених јагњади, прасади, па и бикова, али и довођењем девојака за „истакнуте другове“.

Та мрачна страна, коју памти Мајевица, о чему се после Првог маја, шапатом зборила, срећом отишла је на сметлиште историје.