Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић у уводном обраћању нагласила је да је размена података и израда електронских сервиса начин да се убраза размена информација и смање трошкови.

-Крајњи циљ је да грађани на што лакши, једноставнији и јефтинији начин дођу до података којима располажу и РУГИПП и друге институције, те да омогућимо пружање услуга као што је електронско издавање грађевинских дозвола, истакла је Предраговићева.

Помоћник директора РУГИПП-а за информационе технологије катастра непокретности Станко Свитлица нагласио је да РУГИПП креира стратешки документ употребе информационих технологија у свом раду и то за наредни десетогодишњи период.

-У овом пројекту смо идентификовали заинтересоване стране, а то свакако јесу министарства у Влади и друге институције Српске од којих желимо да чујемо шта им је то стварно потребно односно шта би им било корисно када је питању рад РУГИПП-а, истакао је Свитлица.

Прочитајте још - Будућност медија у дигитализацији

Састанку одржаном у просторијама РУГИПП-а у Бањалуци осим представника домаћина састанка присуствовали су и представници судова, министарстава: финансија; унутрашњих послова; управе и локалне самоуправе; пољопривреде, шумарства и водопривреде; правде; за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво; енергетике и рударства; привреде и предузетништва; за просторно уређење, грађевинарство и екологију, али и Пореске управе, Завода за статистику, Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге и Републичке управе цивилне заштите.

Учесницима састанка представљен је електронски образац у којем зaинтересоване институције требају уписати којим подацима располажу, који су им потребни у раду и који сервиси би требало да се израде.