Књижевник Коља Мићевић добио највеће признање Бањалуке

Д. Л.

24. 04. 2019. у 14:27

Књижевник Коља Мићевић добио највеће признање Бањалуке

Кољa Мићевић, фото Град Бања Лука

Бањалука на овај начин одала признање једном од великих имена у области културе, познатом преводиоцу, књижевнику и књижевном критичару који је веома цијењен ван граница Републике Српске

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић захвалио је књижевнику и преводиоцу Кољи Мићевићу, овогодишњем добитнику највишег градског признања "Кључ града" и звања почасног грађанина Бањалуке, што је прихватио ову награду, истичући да је на она уједно и признање свим делатницима у области културе.

Радојичић је, након пријема за Мићевића у Градској управи, рекао новинарима да је Бањалука на овај начин одала признање једном од великих имена у области културе, познатом преводиоцу, књижевнику и књижевном критичару који је веома цијењен ван граница Републике Српске.

-Уједно смо послали поруку да је ово заправо награда свим делатницима у култури у нашем граду, нагласио је Радојичић.

Он каже да је у разговору са Мићевићем размотрена могућност да 2021. године у Бањалуци буде обележено 700 година од смрти италијанског песника Дантеа Алигијерија, чије је најпознатије дело "Божанствена комедија" превео управо Мићевић.

Прочитајте још - "Антићеви дани": Лауреат Коља Мићевић

Мићевић је рекао да је Бањалука за њега сан и град који је увек доживљавао на свој начин, додајући да је одлучио да буде самостални уметник још док је студирао.

Он сматра да је превођење поезије мост са светом, те истиче да се опредиелио за европску, француску поезију јер је најбогатија.

Кољa Мићевић и Игор Радојичић,фото Град Бања Лука

Мићевић каже да је у Бањалуку довео приличан број песника, те да је Бањалука једно време живела у ритму француске, енглеске, италијанске и шпанске поезије.

-Циљ ми је да 2021. године у Бањалуци направимо свечаност у част Дантеа да бисмо се и ми приближили Европи. Данте у Бањалуци је, заправо, позив Европи да дође овде, рекао је Мићевић.

Мићевић је Дантеово дело превео на француски и српски.

-Европске културе се, између осталог, могу поредити и по броју превода Дантеа на њихове језике. Ми имамо велику потребу да на право место поставимо наше књижевне величине као што су Петар Кочић, Иво Андрић и Милош Црњански, али морамо понекад и стране ауторе да `доведемо` код нас, да постану наши. Управо то покушавамо са Дантеом, рекао је Мићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације