У ПОТРАЗИ ЗА БОЉИМ ЖИВОТОМ: Због плата иду и буџетлије!

Љ. ЂУРИЋ

среда, 24. 04. 2019. у 12:28

У ПОТРАЗИ ЗА БОЉИМ ЖИВОТОМ: Због плата иду и буџетлије!

Из Добоја одлазе и службеници Фото Љ.Ђ

Добој и Брчко последњих година убедљиво предњаче у БиХ по броју исељених грађана. Осим младих и незапослених, за одлазак се одлучују и запослени у јавном сектору

У ПОТРАЗИ за бољим животом из Добоја не одлазе само млади без посла, већ и они солиднијег имовног стања. Ту се, пре свега, мисли на запослене у установама, односно службенике који се финансирају из буџета, Града.

Тако пут Немачке и других западних земаља крећу све више и запослени у градској управи и јавним предузећима, организацијама и установама које се финансирају јавним средствима. Због сигурности они најпре, пробно, узимају неплаћени одмор на неколико месеци до годину дана, а затим када се снађу у иностранству, прекидају радни однос на своју иницијативу и чак повлаче са собом брачне супружнике и децу.

Да Добој предњачи по економским миграцијама може се видети и по броју уписаних бирача у Централни бирачки списак, који се аутоматски ажурира по пунолетству грађана, као и пријавама и одјавама у ЦИПС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ: Одлазе из Српске због већих плата и сигурности!

Тако је за општинске изборе 2016. године за Добој било у регистру 63.970, а за прошлогодишње опште 61.369 бирача са правом гласа. Мањак од 2.601 поклапа се управо са објављеним подацима Уније за одрживи повратак и интеграције БиХ да је из Добоја у последње четири године отишло више од 2.600 становника.

Од Добоја из целе БиХ више одлазака у иностранство има једини Брчко дистрикт БиХ, а на врху те лествице Уније по одласцима су готово све општине добојске регије. Наведени су Брод, Дервента, Модрича, Вукосавље и Шамац.

Од 2013. године до сада, према њиховим подацима, из добојске регије иселило се 17.480 становника.

АГЕНЦИЈЕ ЗА ЈЕЗИКЕ

У ДОБОЈУ се све више отварају агенције за учење страних језика, као и агенције за посредовање у запошљавању, искључиво оријентисане на територију изван БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)