Отворен четврти Јахорина економски форум

С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 23. 04. 2019. у 11:10

Отворен четврти Јахорина економски форум

Фото С. Мишљеновић

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је дводневни "Јахорина економски форум" под називом "Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја"

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је дводневни "Јахорина економски форум" под називом "Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја".


Како је навела у свом говору, према Извештају о глобалној конкурености 4.0 Светског економског форума који обухвата 140 земаља, Босна и Херцеговина налази се на 91 позицији.


- Нажалост, од 12 стубова које прати Извештај, управо у области способности иновирања остварује најслабији резултат и налази се на незавидном 114 месту. Посебно забрињава податак да је БиХ тек на 131 месту према способности сарадње више актера, односно способности привреде и иноватора да остваре сарадњу - нагласила је Цвијановић.


Додала је да зато треба размишљати прагматично и стварати рјешења која ће нам свима бити од користи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Јахорински пословни форум" окупио око 100 учесника

- Да бисмо ишли у сусрет овим изазовима, у Републици Српској смо формирали ново Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво као механизам који ће повезати потребе друштва са научном и академском заједницом, те увести алате за развој дигиталне економије.


Преко овог министраства Влада Републике Српске ће већ од ове године реализовати седам амбициозних пројеката вредности 6,6 милиона КМ од којих се два односе на научнотехнолошки развој и пет на област дигитализације", прецизирала је Цвијановић на отварању форума.


- Ускоро ћемо покренути пилот-програм „Синергија“ кроз који ћемо суфинансирати конзорцијуме које чине тимови истраживача и пословних субјеката. Желимо да подстакнемо сарадњу научника са пословним сектором од чега сви могу да имају користи.

Да бисмо припремили младе људе за захтеве будућег тржишта рада покренули смо и пилот - програм доквалификације високообразованих незапослених лица за тражена занимања на тржишту рада, у области информационих технологија - најавила је предсједница РС.


Поред тога, планирано је да се успоставо мрежа СТЕМ центара широм Републике Српке да би млади усвајали корисна знања како би касније лакше уписали техничке факултете и долазили до посла.


- Основни предуслов дигиталне економије јесте квалитетан интернет за што бољу глобалну повезаност зато ће Влада преко ресорног министарства финансирати пројекат покривања регионалних центара у Републици Српској бесплатним бежичним интернетом, као и пројекат којим се олакшава процедура уписа детета у матичну књигу рођених - истакла је Цвијановић.


Међу усвојеним пројектима је „еСандуче" с циљем да сваки грађанин и пословни субјекат у Републици Српској може креирати сопствено, јединствено „поштанско сандуче" за комуникацију са системом еУправе. Ту је и пројекат који подразумијева креирање апликативног софтвера за систем обједињене наплате (СОН), који ће омогућити брз и ефикасан процес обједињеног обрачуна и наплате комуналних производа и услуга: комунална накнада, утрошак воде, градска чистоћа и остале градске накнаде.


- Међутим, мислим да треба отићи и корак даље и не чекати да нам промјене закуцају на врата. Зато би било корисно да постоји оперативно тијело састављено од младих, школованих и динамичних људи који могу повезати домаће предузетнике са иностраним фондовима. Новац постоји, али је потребно пронаћи начин да се привуче. Један од тих начина јесте промоција пословних модела који ће бити занимљиви инвеститорима из иностранства. Треба системски подстицати младе да покрећу мала предузећа која ће развијати иновативна рјешења. Одличан пример подршке старт-уп фирмама је Иновациони центар Бања Лука који може послужити као расадник за сличне подухвате у другим срединама - додала је.


- Привреда заснована на привредним гранама које доносе ситне профите друштво дугорочно гура у сиромаштво. Потребно је изабрати најважније области у које треба циљано улагати, што је трауматичан, али нужан корак. Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво координисаће израду Стратегије паметне специјализације која ће идентификовати максимално пет области које ће бити покретач развоја Републике у будућности. За сада разматрамо области производње хране, енергетику, металопрерађивачки сектор и креативну индустрију, уз информационо-комуникационе технологије које су хоризонтално интегрисане у свим секторима. Укратко, наш заједнички задатак је да у наредном периоду мудро градимо систем подршке предузетништву кроз примјену иновација свјетског квалитета које ће моћи да се комерцијализују у нашој привреди, али и да се појави као партнер иностраној привреди.


Овај форум одлична је прилика да се суочимо са тешким питањима за будућност Републике Српске и цијелог региона, да размјенимо примјере добре праксе и да једни другима помогнемо у процесу прилагођавања. Република Српска је отворена за све врсте квалитетних иницијатива.

Верујући да ће и овај форум дати одговоре на одређене дилеме и изазове, желим свим учесницима пожељети срећан и успјешан рад и захвалити свима који су дали свој допринос у разради ових важних тема - истакла је у говору Жељка Цвијановић.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ НА ЈАХОРИНА ЕКОНОНСКОМ ФОРУМУ


У „Новостима“ је изашао додатакнпод називом Економија Српске. Примерци су подељени на економском форуму, а учесници су веома задовољни додатком у нашем листу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације