ПРОСЛАВА ДАНА БАЊАЛУКЕ: Поносни на главни град Српске

О. Матавуљ

22. 04. 2019. у 20:37

ПРОСЛАВА ДАНА БАЊАЛУКЕ: Поносни на главни град Српске

Свечано у Банском двору,Фото А. Чавић

Бројним манифестацијама Бањалука у понедељак прославила Дан града и 74 године од ослобођења од фашизма. У Банском двору организован свечани пријем за делегације из 15 градова

БРОЈНИМ манифестацијама Бањалука је у понедељак прославила 22. април - Дан града и 74 године од ослобођења од фашизма у Другом светском рату!

Тим поводом руководство града је у Банском двору организовало свечани пријем за делегације из 15 градова из окружења, као и делегације из Котовска из Русије и Лавова из Украјине.

Прочитајте још: Симпозијум у Бањалуци окупио више од 100 неуролога из Србије и РС

Градоначелници Бањалуке Игор Радојичић и Куманова Максим Димитријевски потписали су и споразум о братимљењу два града.

- Наше пријатељске везе трају десетак година. Куманово је помагало нашем граду када је требало, ту смо да сарађујемо у различитм областима и велика је срећа имати још једног овако великог пријатеља - рекао је Радојичић.

Подсетио је да Бањалука има пријатељске и побратимске односе са тридесетак градова и општина у различитим земљама.

У оквиру сарадње међу градовима Радојичић и градоначелник Требиња Мико Ђурић у понедељак су отворили "Херцеговачку кућу", продавницу у којој ће Бањалучани моћи да купе аутохтоне херцеговачке производе попут вина, сирева, меда, чајеваа, пршуте...

Прочитајте још: Сајам туризма у Бањалуци окупио 150 учесника из 11 земаља

Централни догађај прославе Дана града била је свечана академија у Банском двору, на којој су уручене Априлске награде.

ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА

РАНИЈЕ је већ објављено да ће "Кључ града", највеће признање, бити додељен прослављеном рукометашу Абасу Арсланагићу и књижевнику Кољи Мићевићу. Арсланагићу као посебан вид признања за врхунске резултате у области спорта и промоцију Бањалуке. Мићевићу је додељен "Кључ града" са повељом "Почасни грађанин града Бањалука", као признање за допринос развоју културе и изузетна остварења у области књижевности и преводилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Hercegovac

22.04.2019. 23:42

Banja luka nije glavni grad Republike Srpske,nego u ustavu Republike Srpske stoji da je to Sarajevo tj Pale,za ljude koji ne znaju a ovi na vlasti nista ne postuju pa ni ustav.