Унис на корак од стечаја!

Н. ЂУРИЋ

20. 04. 2019. у 06:43

Унис на корак од стечаја!

Протест радника "Униса" у Дервенти Фото Нинко Ђурић

Окружни привредни суд у Добоју донео одлуку о даљој судбини некадашњег привредног гиганта. На предлог Нове банке покренуто отварање поступка над фабриком цеви

ОКРУЖНИ привредни суд у Добоју донео је решење о покретању претходног поступка за утврђивање услова за отварање стечајног поступка над дервентском Фабриком цеви "Унис", на предлог Нове банке Бањалука. За стечај се, иначе, залажу и радници тог некадашњег гиганта, који су у генералном штрајку још од октобра прошле године, у нади да ће у стечајном поступку успети да дођу до 24 неисплаћених плата и готово седам година доприноса.

Истовремено, осам очајних "унисаша", због тога што им је онемогућен одлазак у пензију, већ 20 дана свакодневно протествују на улазу у фабрику. Они не дозвољавају да се из фабрике извезе ни килограм од преосталих 500 тона траке.

Добојски суд треба да утврди да ли предузеће има већа дуговања од капитала и јесу ли рачуни блокирани дуже од 60 дана, што су неки од предуслова за покретање стечајног поступка.

Прочитајте још - ЦРНИ ДАНИ У "УНИС": Туже и прете протестима

Председница синдиката "Униса" Радослава Милаковић каже, за "Новости", да радници ишчекују долазак, одлуком суда, привременог стечајног управника Лазе Ђурђевића из Шамца. Убеђени су да је суморна стварност кристално јасна и да ће стечај бити отворен за неколико месеци.

ПРЕКИПЕЛО ИМ! ОЈАЂЕНИ радници кажу да су додатно огорчени изјавама већинског власника "Униса" Горана Томића, који је кривицу за покретање стечајног поступка свалио на банку и раднике, пошто је руководство било наводно на прагу реализације милионског пројекта са руским "Магнетогорском". - Прекипело нам је да за џабе радимо. "Унису" је годинама блокиран рачун, а "Беомет" и друге сестринске фирме убиру паре за свој рачун - каже Радослава Милаковић.

- Рачуни предузећа блокирани су годинама и, нажалост, "Унис" је већ одавно испунио све услове за стечај. Ни "терапија", звана реструктурирање предузећа, није дале никакве ефекте. Упркос томе што је то суд наложио, радницима није исплаћена ни марка од 24 заостале плате и вишегодишњих доприноса. Бањалучка банка која је доставила захтев за стечај има своја потраживања, као и ми. То је неоспорно и стечај је једина шанса, пре него што руководство исиса и последњу пару из готово очерупане фабрике - каже Милаковићева.

Осиромашени радници тврде да је актуелно руководство са директором Душаном Живковићем и Гораном Томићем, већинским власником, наставило праксу черупања и пљачке фабрике старог руководства са бившим генералним директором Милетом Грујевским, против којег је полиција тужилаштву поднела пријаву за проневеру 3,5 милиона КМ.

Кажу да су о свему обавестили и да очекују реакцију од Милорада Додика, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, као и од осталих званичника и истражних институција Српске.


СЕСТРИНСКЕ ФИРМЕ

НИ ново руководство не исплаћује плате и послује преко сестринских фирми. Док смо ми у штрајку, они су у фабрици ангажовали пет радника из тих фирми за пласман цеви и трака. Руководство је тако у фебруару и марту извезло 300 тона цеви, а да од тога нисмо имали ни марку користи, истичу радници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

wz20s

21.04.2019. 17:42

Sta rece premijer, da je bolje ovde nego u federaciji? Sto su onda pobjegle tamo?