Сајам туризма у Бањалуци окупио 150 учесника из 11 земаља

Д. Л.

18. 04. 2019. у 18:56

Сајам туризма у Бањалуци окупио 150 учесника из 11 земаља

Илустрација / Фото Д.Миловановић

Промотер Сајма глумац Милош Биковић истакао је да су култура и туризам уско повезани, те да уједињавање културних простора Српске и Србије треба да прати и обједињавање туристичког простора

У Бањалуци је у четвртак, 18. априла отворен Међународни сајам туризма, који је окупио 150 излагача из 11 европских земаља.

Промотер Сајма глумац Милош Биковић истакао је да су култура и туризам уско повезани, те да уједињавање културних простора Српске и Србије треба да прати и обједињавање туристичког простора.

- Ако се Србија све више отвара ка свету и има све више и више туриста, онда то треба да буде тренд и у Српској и да на такав начин помогнемо нашем народу са обе стране Дрине, те допринесемо промоцији туристичког, али уједно и културног произода, рекао је Биковић новинарима након отварања сајма.

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач изразила је задовољство што су Република Српска и Бањалука добиле овако значајну туристичку манифестацију.

- Бањалука је то и те како заслужила јер има шта да понуди, од гастрономије, природних лепота, до љубазних домаћина, рекла је Ковачева.

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да културни туризам чини значајан дио занимљивих туристичких производа и капацитета, те да треба уложити све напоре да се промовише и развија.

Прочитајте још - Крајем априла међународна конференција и сајам туризма

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оценио је да је Сајам, иако се организује први пут, показао свој потенцијал и капацитет.

- То говори да Бањалука и Република Српска имају шта да покажу, те нам је циљ да нашем граду омогућимо да направи нове кораке у туризму. Ови дани, када се одржавају бројни концерти, конференције, те међународни догађаји, показују нам на чему можемо да градимо већу посјету и видљивост града на Врбасу, рекао је Радојичић.

Он је истакао значај сајма, јер представља туристички потенцијал Републике Српске, али и других далеких дестинација.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Србије Мирослав Кнежевић изразио је задовољство што владе Србије и Српске успешно континуирано раде на развоју туристичке понуде.

- Имамо заједнички циљ, а то је да што више туриста привучемо у Србију и Српску, те је овај сајам добра прилика, осим да се представе туристички потенцијали, такође и да видимо шта то можемо представити као заједнички регионални туристички производ, који ћемо представити туристима са далеких тржишта, рекао је Кнежевић.

Међународни сајам туризма у Бањалуци биће отворен до суботе, 20. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације