- У Универзитетском клиничком центру Републике Српске од четвртка ће се операције на дебелом цреву изводити и лапароскопски, захваљујући контунуираној медицинској едукацији кадра ове установе, изјавио је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

- Овим стајемо у ред највећих клиничких центар у региону, гђе се примењују ове технике", рекао је Ђајић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим речима, циљ УКЦ-а је да становништвио Републике Српске не иде нигде ван простора Српске да се лечи, чиме се штеде средства Фонда здравственог осигурања и пацијената.

- Дајемо подршку нашим лекарима за одлазак на едукацију у највеће центре у региону, Европи и свету. Створили смо најбоље услове за рад лекара и смештај пацијената, истакао је Ђајић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УКЦ РС забранио посете пацијентима

Он је навео да су се специјалисти опште и абдоминалне хирургије Зоран Аничић и Горан Јањић, од 5. марта до 15. априла едуковали у Онколошком центру Санкт Петербурга, те да је реч о наставку контунуиране медицинске едукације и међународне сарадње, као и размени позитивних искустава у дијагностиковању и лечењу онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и УКЦ-а.

Јањић је појаснио да је са Аничићем учествовао у бројним лапароскопским колоректалним хируршким интервенцијама под менторством Илкрама Исаиловича Алијева, шефа Оделења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербург, након чега ће своја надограђена знања и вештине примењивати у УКЦ-у.

- Важно је истаћи да ће код наших пацијената након оваквих оперативних захвата следити брз опоравак и пуштање на кућно лечење након неколико дана, док код класичне хируршке процедуре пацијент остаје на болничком лечењу и до петнаест дана, а на боловању од три до шест месеци, појаснио је Јањић.

Он је додао да су већ урадили једну сложену лапароскопију дебелог црева и да се пацијент добро осећа, једе и хода и у понедељак би требало да буде отпуштен кући.
Аничић, који је и заменик шефа Одељења за езофагогастричну и интестиналну хирургију, рекао је да су у УКЦ-у створени сви услови да се операције на дебелом цреву изводе лапароскопски.