СЕДМОРО ухапшених у акцији "Каса 2" признали су да су починили кривична дела утаје пореза и доприноса, компјутерске преваре и незаконито поступање у привредном пословању.

Како сазнају "Новости", кривицу су признали власник и менаџера кафе бара "Пеги" на Јахорини Предраг Обућина и Његош Ћулум, власница рибњака и ресторана "Топлик" Зорица Јованчић, власници ресторана "Боб ексклузив" Сванимир и Миљана Крешталица, директорка сервиса "Пејовић Пале" Душанка Пејовић, и власник "Виле Бела" на Јахорини Зоран Обућина.

Невен Крамер, портпарол ОЈТ у Источном Сарајеву, за "Новости" каже да да још није познато колики је укупни износ штете причињене овим кривичним делима.

- Ухапшене особе су у присуству бранилаца саслушане у тужилаштву у својству осумњичених. Њих седморо је признало кривицу. После саслушања су пуштени да се бране са слободе, јер нису стечени услови за подношење предлога за притвор - рекао је Крамер.

Појаснио је да осумњичени још нису склопили споразуме о признању кривице, јер је истрага и даље у току.

Прочитајте још - Газде ресторана утајиле порез?!

- Још се прикупљају одређени докази, истрага је у току и о томе ће се говорити након комплетирања предмета и подизања оптужнице - рекао је Крамер.

Фото Топлик

Акцију "Каса 2", у сарадњи с тужилаштвом, 12. априла је спровела Државна агенција за истраге и заштиту СИПА. Извршено је 11 претреса на више локација, махом познатих ресторана и угоститељских објеката.

- Осумњичени се терете да су умањивали промет и на основу тога пријављивали лажне пореске пријаве, те плаћала мањи порез. Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, процесне јединице рачунара, ју-ес-бе стикови, оружје, роковници и документација - рекао је портпарол СИПА Лука Миладиновић.

У истоименој акцији "Каса" крајем марта СИПА је ухапсила и велики број власник познатих сарејвских кафића и ресторана. Њих петоро је тада признало кривицу за утају пореза и пристало на сарадњу с Кантоналним тужилаштвом у Сарајеву и пуштени су на слободу. Тада су притворени бивши и садашња директорка фирме "Инспирит" Олег Краутблат и Инес Јуретић, који су угоститељима изнајмљивали рачунарски софтвер, који им је омогућавао да Пореској управи ФБиХ не приказују стварно стање промета.

Прочитајте још - ПАЛА ВЕЛИКА, ОРГАНИЗОВАНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Ухапшено 14 особа због утаје пореза

МЕРЕ ЗАБРАНЕ

У ПРВОМ делу акције "Каса" ухапшени су власник "Метрополиса" Неџад Рашидагић, власник "Кибе Махала" Един Врета, власник "Конобе Лука" у Сарајеву Жељко Љубас, власница "Монтане" Нејра Ибровић и власник кафића "Ватра" Шаћир Чедић. Сви су пуштени на слободу, али су им одређене мере забране састајања са сведоцима, прилазак објектима, и састанак са конобарима.