УДРУЖЕЊЕ гинеколога и опстретичара Републике Српске у Требињу је организовало научни скуп, на којем је одржан и округли сто на тему "Наталитет у Републици Српској - демографски процеси и популациона политика", а поново је истакнуто упозорење да нас је у РС, али и региону све мање.

Председник тог Удружења РС Весна Ећим Злојутро истакла је да у Српској број порођаја у готово свим клиникама у драматичном паду. Осим нерађања, додатни велики проблем Републике Српске је и одлазак младих људи.

- Сви ми када данас кажемо наталитет, суочавамо се са поражавајућим подацима. У Бањалуци је, наиме, 1988. године било 6.000 порођаја, 2008. упола мање, односно 2.800, а сада имамо 3.200, с тим што то нису само породиље из Бањалуке као раније. Нама сада долазе и жене из Требиња, Бијељине и Унско-санског кантона. То је драстичан пад и, нажалост, иста ситуација је свуда по нашим породилиштима. Један проблем је нерађање деце, а други стравичан проблем је да она популација која би требало да буде основна у рађању и стварању Републике, у све већем броју напушта ове просторе - упозорава Ећим Злојутро.

Прочитајте још: БАЊА ЛУКА УЛАЖЕ У НАТАЛИТЕТ: За суфинансирање вантелесне оплодње 100.000 КМ

Министарка породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић рекла је да Влада Српске проводи низ мера на побољшању пронаталитетне политике - формиран је нови сазив Савета за демографску политику, и у наредном периоду биће нађена најбоља решења, како би се побољшала демографска слика.

- Активно радимо на изналажењу конкретних мера, које ће утицати позитиво и имати дугорочне позитивне ефекте на демографску слику у Српској. Озбиљан приступ и професионалан рад довешће до бољих резултата - истакла је Давидовићева.

Слична ситуација је и у региону, али како је наведено, у Србији су предузели већ неке кораке како би побољшали лошу демографску слику.

- У Србији сваке године један град нестане, ипак, ти проблеми су препознати током претходних година, и доста тога учињено кроз низ пронаталитетних мера. Дакле, није то само финансијска помоћ трудницима, паровима који треба да имају децу, већ и помоћ и унапређење процеса вантелесне оплодње. Проширили смо са два бесплатна на три покушаја вантелесне, а повећана је и старосна граница на 42 године - рекао је професор Александар Стефановић, председник УГОС Србије, Црне Горе и РС.

Стручном међународним састанку присуствовало је 106 гинеколога из Српске.

ПРОБЛЕМ СТЕРИЛИТЕТА

У ИСТО време у Требињу у организацији удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" одржано је предавања "Савремени приступ брачној неплодности".

- Проблем стерилитета раније је био везан углавном за жене, али је данас реч о сасвим другачијој слици, због чега и жене и мушкарци у истој мери учествују у тој проблематици, са којом се сусреће све већи број парова како у Требињу, тако и у РС - упозорила је специјалиста гинекологије и акушерства проф. др Сања Сибинчић.