Угљевик - Милан Лазић из Смедерева  лауреат је 11. Међународног фестивала „Дани хармонике“, чији је домачин Угљевик, који је успео да овој културној светковини, по највишим аршинима, да светски сјај, што је нагласиола и председница Републике Српске, Жељка Цвијановић, која је, као покровитељ, говорила на његовом отварању.

Лазић је ученик четврте године Средње музичке школе,  а био је и прошлогодишњи победник „Дана хармонике“.

- Драго ми је што фестивал расте, а и ми заједно са њим. Ово је јако лепо искуство. Хармонику свирам већ десету годину и до сада сам освојио више од 50 награда у Србији и иностранству - рекао је.

Организатор фестивала професор др  Славиша Перић, рекао је да,“ и ови фестивбалски дани показују да је оваква манифестација одавно превазишла границе, не само Угљевика, РС и региона“.

 - Стигло нам је више од 200 такмичара из 16 земаља, солиста на хармоници , што сведодочи о репутацији овог фестивала и његовом значају за развој хармонике у свету – каже професор др Перић.


Прочитајте још: МУЗИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА У УГЉЕВИКУ: Смотра виртуоза на хармоници

-Поред сјајних такмичара имали су угледне и у свету музике јако признате светске стручњаке из области музике.Када су у питању концерти имамо реномиране светске извођаче,  Владимира Мурзу, Јурија Шишкина и друге. Приомарни  циљ фестивала  је  афирмација младих талената.

Ђорђе Перић из БиХ победник је преткатегорије солиста, најбољи у првој категорији је Окић Ајдин из БиХ, Барјактаревић Хусејн из БиХ победник је друге категорије солиста , Литванац Леонардо Лици Мантас победио је у трећој категорији, Пиет Даниелс из Шведске најјуспешнији је у четвртој категорији, победник пете категорије је лауреат целокупног фестивала Милан Лазић из Србије и Павел Масјук из Русије победник је шесте категорије.

Победници прве категорије камерних састава су Тарик Чалић и Осман Мулахусеиновић из БиХ, најбољи камерни састав друге категорије су Амар Ћосић и Бјелобаба Дејан из БиХ а  победици треће категорије су Бојан Грмуша, Марко Бабић  и Радован Ивановић из БиХ.

Најбољи у  првој категорији Варијете је Ђорђе Перић из БиХ и у другој категроји варијете побједник је Габриеле Куникаит из Литваније.