МУЗИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА У УГЉЕВИКУ: Смотра виртуоза на хармоници

В. М.

недеља, 14. 04. 2019. у 07:39

МУЗИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА У УГЉЕВИКУ: Смотра виртуоза на хармоници

Фото В. Митрић

Једанаести међународни фестивал "Дани хармонике" у Угљевику, свечано је отворила председница Републике Српске Жељка Цвијановић

ЈЕДАНАЕСТИ међународни фестивал "Дани хармонике" у Угљевику, свечано је отворила председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Изразила је задовољство што је покровитељ манифестације "у којој свет говори истим језиком - језиком музике".

- Ово је прилика да се покаже домаћи културни производ, који на најбољи начин афирмише и наш род и нашу РС на свим меридијанима - поручила је председница РС.

Организатор фестивала др Славиша Перић указао је на значај ове културне светковине под Мајевицом за промовисање хармонике, наводећи да овај скуп многи стручњаци сврставају у фестивал светског ранга, срећан што су "Дани хармонике" направили велики искорак на популаризацији културе.

Највећи уметник на хармоници данашњице Јуриј Шишкин из Русије похвалио је фестивал и истакао да манифестација окупља најбоље учеснике, чланове жирија и такмичаре. Украјински уметник Владимир Мурза на фестивалу у Угљевику учествује од његовог почетка и прати повећање броја, али и квалитета учесника и такмичара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Првак хармонике лети изнад Србије

Марко Патарини из Италије, председник Светске асоцијације акордеониста, ове године први пут учествује на фестивалу.

Фестивал организују Удружење уметника "Артист", Музичка школа "Корнелије Станковић" и Центар лепих уметности Јована Колунџије "Гварнеријус". Смотра светских виртуоза на хармоници траје до 16. априла.

У такмичарском делу програма, осим хармонаша из Републике Српске, учествују такмичари из 16 земаља - Русије, Литваније, Италије, Украјине, Шведске, Немачке, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Србије, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе и БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације