Патријарху Павлу у спомен

М. ДРАГАНИЋ

10. 04. 2019. у 10:15

Изграђен административни центар Српске православне црквене општине Брчко. Прота Драшкић: Здање се отвара поводом јубилеја - 800 година аутокефалности СПЦ

Патријарху Павлу у спомен

Прелепо здање СПЦ, Фото М. Д.

ИАКО још није стављен у функцију, од ове године двориште Цркве Успења пресвете Богородице у брчанском насељу Српска варош краси прелепо здање Културно-административног центра (КАЦ) Српске православне црквене општине брчанске.

По речима протојереје ставрофора Небојше Драшкића, старешине храма, али и идејног творца, слободно се може рећи и неимара овог прелепог здања, свечано отварање КАЦ заказано је за крај маја или почетак јуна ове године.

- Културно-административни центар отворићемо поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и носиће назив "Патријарх српски Павле". Очекујемо да ће свечаном отварању присуствовати Његова светост патријарх Иринеј, који ће и освештати овај значајан објекат за културни развој нашег српског народа у Брчком - рекао је прота Драшкић.

Он је подсетио да је освећење темеља обављено 24. новембра 2015. Изградња овог објекта који је коштао 1,8 милиона марака је започела у пролеће 2016. године.- Објекат је изграђен захваљујући финансијској помоћи брчанске владе, Владе Републике Српске, као и од добровољних прилога наших верника. У објекту имамо салу са 230 места, затим простор за школу иконописа "Небеска царица", те салу за изложбе и хор "Свети Стефан Дечански", који делује при нашем храму. Обезбеђен је одговарајући простор за библиотеку и архиву, као и неколико канцеларија, што све скупа износи око 2.000 метара квадратних простора - прецизирао је прота Драшкић.

Утисак који посетилац овог врло функционалног објекта стекне је да је ентеријер веома лепо украшен оригиналним мозаицима. Такође, уграђена је врхунска аудио-визуелна опрема, која ће по речима стручњака, обезбедити одличне услове за извођење различитих културно-забавних садржаја.

ПОНОСАН Прота Драшкић

Иначе, историја самог храма Успења пресвете Богородице је веома бурна и богата. Још 1868. постављен је камен темељац за цркву, која је саграђена и освештана 1874. године.

Црква је била подигнута у романском стилу са једним великим и три мала торња. На звонику је био часовник, а у звонику четири хармонична и гласна звона.УСТАШЕ СРУШИЛЕ ХРАМ

ПОЧЕТКОМ Другог светског рата 1941. године усташе су срушиле храм Успења пресвете Богородице. Служба је након рата вршена у адаптираној згради училишта, која се налазила у порти порушене цркве. Нажалост, и ова зграда је 1968. године запаљена. Камен-темељац за нови храм постављен је 1969, а храм је завршен и освећен 1971. године. Овај храм који је грађен у моравско-византијском стилу 2002. године је реновиран и проширен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)